RUSI PRELOMILI: Ubuduće manje praznovanja, loše utiče i na novčanik i na zdravlje
Foto: Reuters

Previše neradnih dana

RUSI PRELOMILI: Ubuduće manje praznovanja, loše utiče i na novčanik i na zdravlje

Planeta -
Praznični dani u januaru negativno utiču, ne samo na građane, nego i na rusku ekonomiju u celini, koja za to vreme gubi više od hiljadu milijardi rubalja (15,6 milijardi dolara). Po mišljenju ekonomista, novogodišnje praznike treba skratiti ili potpuno ukinuti
1 / 6 Foto: Reuters

MOSKVA - Ruska Državna duma pripremila je predlog zakona o smanjenju broja neradnih dana u januaru.Prema predlogu zakona, neradni dani će biti od 31. decembra do 3. januara i 7. januar. Prema mišljenju deputata (poslanika), to će pomoći Rusima da sačuvaju kućni budžet i zdravlje, preneo je list Izvestija.

Autor inicijative je prvi zamenik predsednika frakcija Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) u Državnoj dumi, Aleksej Didenko.

On je uveren da više slobodnih dana loše utiče na blagostanje građana i dovodi do mnogih negativnih situacija. Didenko je objasnio za Izvestije, da širom sveta ne postoji praksa tako dugog neradnog perioda oko Nove godine. Prema njegovom mišljenju, bilo bi dovoljno nekoliko dana da se lepo proslave praznici.

Direktor odeljenja za strateške analize kompanije FBK, Igor Nikalajev, rekao je listu da praznični dani u januaru negativno utiču, ne samo na građane, nego i na rusku ekonomiju u celini, koja za to vreme gubi više od hiljadu milijardi rubalja (15,6 milijardi dolara). Po mišljenju ekonomista, novogodišnje praznike treba skratiti ili potpuno ukinuti.

Rektor Više škole za ekonomiju, Lev Jakobson, smatra da je zimski predah potreban, ali može da se skrati i tako smanji negativni efekat dvonedeljnog praznovanja. Predlog da se novogodišnji i božićni praznici skrate, a da se ti dani prenesu u maj, dao je još 2012. godine predsednik, Vladimir Putin, podsećaju Izvestija.

"Kod nas su novogodišnji praznici produženi. Moglo bi da se uradi tako da se proslava Božića ograniči samo na 7. januar, a svi neradni dani oko Božića da se prenesu u maj, ili neko drugo vreme koje ljudi žele", rekao je Putin. U Rusiji novogodišnji i božićni praznici traju od 31. decembra do 8. januara, sa mogućnošću spajanja sa vikendom, pa su ove godine trajali do 11. januara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track