SUPRUGA TVRDI: Austrijski džihadista Firaz poginuo u Siriji!
Foto: Facebook

Nije zvanično potvrđeno

SUPRUGA TVRDI: Austrijski džihadista Firaz poginuo u Siriji!

Austrija -
Eksperti ne isključuju mogućnost da borci Islamske države lažiraju svoju smrt kako bi preuzeli novi identitet

BEČ - Najpoznatiji bečki džihadista Firaz Huidi, koji se priključio Islamskoj državi (ISIL), najverovatnije je poginuo na teritoriji pod kontrolom ove organizacije, prenosi danas bečki Kurir.

List se poziva na blog "Afrika vesti" i jednog blogera avganistanskog porekla iz Inzbruka, koji je preneo informaciju supruge Firaza, koja tvrdi da je poginuo u borbama.

Zvanične ustanove u Austriji, od državnog tužilaštva do ministarstava, nemaju informacije o smrti austro-džihadiste za kojim je Interpol raspisao poternicu. Ni u obaveštajnmim krugovima, kako navodi Kurir, nema nikakvih informacija o smrti Firaza.

Eksperti ne isključuju mogućnost da borci Islamske države lažiraju svoju smrt kako bi preuzeli novi identitet. Huidi,19-ogodišnji Austrijanac tuniskog porekla, od prošlog avgusta se nalazi na Interpolovoj listi traženih lica. On je, prema poslednjim informcijama, viđen u sirijskom gradu Raka, odakle je vrbovao sunarodnike za džihad.

Firaz je, takođe, preko socijalnih mreža pretio mnogim osobama, među kojima i policiji, kao i jednom Iračaninu koji živi u Beču, a koji je poznat javnosti kao ekspert za islam. BHuidi je, inače, preko socijalnih mreža bio zadužen za vrbovanje džihadista i propagandu, ali mu je više profila izbrisano, zbog čega je, kako smatra Kurir, moguće da je sa propagandnog fronta prebačen na pravo ratište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track