DOGORELO: Ugostitelji dižu bunu protiv potpune zabrane pušenja!
Foto: Printscreen .nachrichten.at/Hubert Berndorfer

demonstracije u gornjoj austriji

DOGORELO: Ugostitelji dižu bunu protiv potpune zabrane pušenja!

Austrija -
Osim protesta u Šerdingu na kojima se okupilo više od 1000 ugostitelja, najavljene su demonstracije i u Beču, Lincu, i Salcburgu

ŠERDING - Najavljeno donošenje novog zakona kojim će se potpuno zabraniti pušenje u ugostiteljskim objektima diglo je prašinu u javnosti i izazvalo je revolt zaposlenih u ovoj branši.

U sredu uveče više od 1000 ugostitelja u Šerdingu (Schärding) izašlo na ulice i protestovalo u centru grada protiv novog zakona o zabrani pušenja.

„Mada za demostracije nemamo vremena jer moramo da radimo, ovog puta smo morali da dignemo glas i usprotivimo se donošenju ovog zakona pogubnog po ugostitelje. Protest je jedini način da pokušamo da zaštitimo našu egzistenciju koja će biti ozbiljno ugroženja ako se proteraju pušači iz restorana i kafea“, naglašava jedan od protestanata, Štefan Šnebauer (Stefan Schneebauer).

Demonstracije su trajale oko dva sata a za to vreme učesnicima je besplatno deljeno pivo i bečki specijalitet bavarska mesna vekna (Leberkäse). Protest je otvoren govorom Romana Hajdnera, iz nacionalnog saveta Austrije, koji upozorio da će promena zakona naneti ogromnu štetu austrijskoj kulturi i ugostiteljstvu. On je apelovao da se ostane pri trenutno važećem zakonu.

Štefan Šnebauer rekao je da je da je ovo samo početak protesta i najavio da će sledeće demonstracije biti u Lincu, Salcburgu i Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track