ČITAJU NAS: Psi na osnovu očiju i usana znaju kada smo tužni, srećni ili ljuti!

Nepogrešivi

ČITAJU NAS: Psi na osnovu očiju i usana znaju kada smo tužni, srećni ili ljuti!

Austrija -
U istraživanju je učestvovalo 20 pasa, pri čemu su se na tač skrinu pojavljivala ženska lica - srećno i ljuto, jedno pored drugog

BEČ - Naučnici Veterinarskog fakulteta u Beču dokazali su da životinje "čitaju" ljudske emocije i prave razliku između radosnog i ljutog izraza lica. Istraživanje “Clever Dog Lab” pokazalo je da psi imaju ne samo dobro razvijeno čulo mirisa I sluha, već i čulo vida.

Naučnici Korsin Miler (Corsin Müller) i Ludvig Huber (Ludwig Huber) želeli su da ispitaju da li su psi sposobni da naprave razliku u emocijama na osnovu datih slika.

U istraživanju je učestvovalo 20 pasa, pri čemu su se na tač skrinu pojavljivala ženska lica, srećno i ljuto, jedno pored drugog. Na slikama se nisu mogla videti cela lica, već samo oči ili usta. Psi su bili podeljeni u dve grupe, pri čemu je jedna grupa bila trenirana da raspoznaje srećne izraze, a druga grupa ljute. Psi su uspeli tačno da svrstaju čak i nepoznata lica i nije bilo važno da li su se samo videle oči ili usta.

”Jedino objašnjenje za ovakvu sposobnost životinja jeste da se one sećaju kako u svakodnevnici ljuta ili srećna lica izgledaju”, nagoveštava Huber.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track