Fajman protestovao kod Kamerona posle pretnji zbog nuklearke
Foto: AP

Zategnuti odnosi

Fajman protestovao kod Kamerona posle pretnji zbog nuklearke

Austrija -
Zvanični Beč ističe da državna pomoć za izgradnju nuklearke predstavlja presedan koji bi mogao naći primenu negde drugo, što želi da spreči

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) zatražio je od svog britanskog kolege Dejvida Kamerona razjašnjenje povodom informacija da London želi da naudi Austriji zbog protivljenja Beča projektu izgradnje nuklearne elektrane Hinklej Point C, prenosi danas bečki dnevnik Prese.

Susret dva premijera na prošlom Samitu EU bio je, kako prenosi bečki dnevnik, veoma hladan.

Bilateralni odnosi dve zemlje su poljuljani nakon tužbe najavljene od strane Austrije zbog subvencionisanja britanske nuklearne elektrane, a Kameron je Fajmanu čak rekao da se "oseća ugroženim od strane Austrije".

Međutim, pretnje za sada dolaze od britanske strane, zbog čega je austrijski kancelar predao Kameronu pismo u kojem protestuje zbog izjava generalnog direktora za pitanja EU u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije.

Kameron je, prema informacijama ambasade Austrije iz Londona, austrijskom ambasadoru 29. januara kazao da će Velika Britanija učiniti sve da tuži vladu u Beču, ili joj nanese štetu gde god bi joj to moglo napraviti unutrašnjopolitičke probleme.

Fajman u pismu Kameronu zahteva razjašnjenje.

"Bio bih vam zahvalan ako bi razjasnili britansku poziciju, posebno u vezi toga da li je stav generalnog direktora za pitanja EU stav vaše vlade i vas lično", navodi austrijski kancelar.

U razgovoru sa ambasadorom Austrije u Londonu, britanski predstavnik vlade je, između ostalog, zapretio da će Velika Britanija podneti tužbu protiv austrijskog sistema o poreklu struje. Takođe je kazao da će se potruditi da Austrija u EU mora da preuzme veći udeo u dostizanju klimatskih ciljeva.

Vlada u Londonu namerava za rok od 35 godina da garantuje za veću cenu struje proizvedene u nuklearki Hinklej Point C, koji je viši od uobičajene cene obnovljivih izvora energije, zbog čega Austrija smatra da postoji kršenje principa konkurentnosti na evropskom tržištu energije.

Već nekoliko nedelja britanska vlada vodi diplomatsku ofanzivu kako bi sprečila da se tužbi Austrije pred Evropskim sudom priključe zemlje članice. Zvanični Beč ističe da državna pomoć za izgradnju nuklearke predstavlja presedan koji bi mogao naći primenu negde drugo, što želi da spreči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja