BEBI-BUM U DIJASPORI: U Beču sve više srpskih i crnogorskih beba!
Foto: Milen Đorđević

Porast nataliteta

BEBI-BUM U DIJASPORI: U Beču sve više srpskih i crnogorskih beba!

Austrija -
Demografi prognoziraju da će 2016. Beč postati najmlađa austrijska pokrajina, sa stanovništvom čiji je prosek godina najmanji u državi

BEČ - U austrijskoj prestonici sve je više novorođenih beba, a veliki broj njih je srpskog i crnogorskog porekla i državljanstva, pokazuje statistika.

Pogled na rang listu novorođenih po državljanstvu u 2013. godini, otkriva da je od ukupnog broja novorođenih, pre svega najviše bilo Austrijanaca (10.366, odnosno 55,46 odsto). Na drugom mestu su novorođeni državljani Srbije i Crne Gore, koje Austrijanci u statistikama i dalje vode kao da su iz iste države i njih je bilo 1.104, što je 5,91 odsto. Za petama su im novorođeni Turci (1.055, odnosno 5,64 odsto).

Demografi prognoziraju da će 2016. Beč postati najmlađa austrijska pokrajina, sa stanovništvom čiji je prosek godina najmanji u državi.

Prošle godine u Beču broj stanovnika porastao za 33.000. Nastavi li se sličnim tempom, bečka populacija će dostići dva miliona oko 2029. godine.

Za razliku od mnogih drugih delova Austrije, Beč poslednjih godina beleži za oko 2.000 više novorođenih od broja umrlih svake godine. U 2013, poslednjoj za koju je sređena statistika, u Beču je rođeno 18.691 novih malih stanovnika, a umro 16.332 (plus od 2.359).

Među doseljenicima u poslednje vreme više ne prevladavaju, kao u poslednjim decenijama 20. veka, "stare gastarbajterske nacije", državljani nekadašnjih jugoslovenskih republika i Turci. Po broju doseljenika u Beč prednjače Rumunija, Mađarska, Poljska, Bugarska i Nemačka, a prošle godine bilo je i mnogo novih Bečlija izbeglih iz ratom razorene Sirije.

Pored njih, u Beč se doseljava i veliki broj Austrijanaca, većinom iz zapadnih austrijskih pokrajina, Salcburga, Tirola i drugih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track