SAMOHRANE MAJKE OSTALE BEZ STANOVA: Direktor bečkih bolnica se uselio u socijalne stanove!
Foto: Foto. Kav

Spao na socijalu

SAMOHRANE MAJKE OSTALE BEZ STANOVA: Direktor bečkih bolnica se uselio u socijalne stanove!

Austrija -
To nisu opštinski stanovi koje mogu da dobiju i dobrostojeći građani, već stanovi namenjeni najugroženijim kategorijama društva

BEČ - Udo Jansen (47) (Udo Janßen), novoizabrani direktor bečkih bolnica (KAV) dobio je na neograničeno korišćenje dva bečka socijalna stana u vreme dok je bio zamenik direktora KAV-a.

Kako piše bečki list Prese, Jansen nije mogao da dobije ove stanove da je poštovana redovna procedura i kriterijumi za dodeljivanje. Međutim, on je moćan čovek. Upravlja sa svim domovima za negu i bolnicama za koje je zadužen Grad Beč, među ostalim i sa jednom od najvećih evropskih bolnica, bečkom Opštom i Univerzitetskom bolnicom (AKH). Pod Jansenovom upravom su hiljade zaposlenih i ukupan godišnji budžet od 2,8 milijardi evra.

Prese piše da ovde nije reč o opštinskim stanovima Beča koje mogu da dobiju i dobrostojeći ljudi (ali ipak ne oni sa tako visokim platama kao zamenik generalnog direktora i generalni direktor KAV-a), nego o zaista socijalnim stanovima bečke bolničke uprave.

Ovi stanovi su namenjeni finansijski slabije stojećim učenicima srednjih medicinskih škola i samohranim majkama. Prema navodima Prese, prvo je Jansenu dodeljen stan namenjen majci sa detetom, a nekolilko meseci kasnije i jedan od 30 m2. Portparol KAV-a je šturo potvrdio da je Jansen dobio službeni stan, ali nije ni potrvdio niti demantirao da je reč o navedena dva socijalna stana.

Portparol kaže da je ovakvo stambeno rešenje za Jansena našao prethodni generalni direktor KAV-a, Vilhelm Marhold (Wilhelm Marhold). Jansen je sa porodicom doselio iz Nemačke nakon što je dobio radno mesto zamenika direktora KAV-a i stan mu je bio hitno potreban. Novinari se sada pitaju zašto se Jansen sa porodicom nije uselio u hotel ili neki privatni, iznajmljeni stan, dok ne nađe neko bolje rešenje. Portparol KAV-a takođe kaže da Jansen ne plaća socijalnu, nego uobičajenu stanarinu za grad, ali nije hteo da kaže koliko.

Jansen se sada bori na dva fronta: lekari bečkih bolnica se bune zbog novog, skraćenog radnog vremena i smanjivanja broja radnih mesta, a novinari neće prestati da istražuju kako generalni direktor KAV-a živi u dva socijalna stana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track