Najnovije vesti

ALARMANTNO: Grip oborio 100.000 Austrijanaca u krevet!
Foto: Shutterstock

Preti im epidemija

ALARMANTNO: Grip oborio 100.000 Austrijanaca u krevet!

Austrija
Prema procenama stručnjaka očekuje se da će virus gripa u Austriji pokositi oko 400.000 ljudi, a svaki od njih će zbog bolesti na bolovanju morati da provede najmanje dve nedelje

BEČ - U Austriji se rekordnom brzinom povećava broj pacijenata obolelih od virusa gripa. Samo tokom prošle nedelje registrovano je 50.000 novozaraženih.

„Trenutno od gripa boluje oko 100.000 ljudi“, kaže lekar socijalne medicine  Mihael Kunce (Michael Kunze).U odnosu na prošlu nedelju broj novoobolelih se povećao za zabrinjavajućih 10 odsto i ovaj broj predstavlja najveći porast novozaraženih tokom ove sezone. Samo u Beču je registrovano 15.400 novih pacijenata obolelih od gripa.

Prema procenama stručnjaka očekuje se da će virus gripa u Austriji pokositi oko 400.000 ljudi, a svaki od njih će zbog bolesti na bolovanju morati da provede najmanje dve nedelje. Broj obelelih naglo se povećao tokom proteklih nedelja, odnosno po završetku školskog raspusta i početkom prolećnog dela školske godine.

„Ovogodišnji talas gripa mnogo je jači nego u poslednje dve godine, kako po broju obolelih, tako i po težim zdravstvenim tegobama koje izaziva ovogodišnji virus“, kaže Kunce.

On dodaje da posebnu opasnost predstavlja činjenica da je virus H3N2, koji trenutno hara Austrijom, agresivniji nego dosadašnji virusi gripa. Osim toga veliki problem predstavlja i to što vakcina protiv ovogodišnjeg virusa gripa u većini slučajeva gotovo i da ne deleju.

Veliki broj obolelih se zarazio virusom iako je na vreme primio vakcinu. Razlog je taj što je čak ni organizam pacijenta, koji je primio vakcinu, ne može da otkrije prisustvo virusa H3N2 u svom telu, te se na vreme izbori sa njim.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...