IZBORI ZA PRIVREDNU KOMORU: Glasovi se šalju od 24. do 26. februara!
Foto: Tanjug

Biraju nove delegate

IZBORI ZA PRIVREDNU KOMORU: Glasovi se šalju od 24. do 26. februara!

Austrija -
Pravo glasa imaju svi samostalni preduzetnici, bez obzira na državljanstvo, dakle i Srbi koji imaju svoja preduzeća i radnje u Beču i drugim pokrajinama Austrije

BEČ - Od 24. do 26. februara održavaju se izbori za Privrednu komoru (PK) Austrije. Izbori su na pokrajinskim nivoima, biraju se delegati u poslovnim granama koji kasnije biraju svoje vodeće predstavnike u parlamentima i predsedništvima PK. Podsećamo, glasaće se poštom, a pravo glasa imaju svi samostalni preduzetnici, bez obzira na državljanstvo, dakle i Srbi koji imaju svoja preduzeća i radnje u Beču i drugim pokrajinama Austrije.

U Beču, stanovništvom najvećoj i privredno najjačoj austrijskoj pokrajini, glavna dilema je da li će Privredni savez (Wirtschaftsbund, skr. WB), organizacija Narodne partije Austrije (ÖVP), zadržati apsolutnu većinu u telima bečke Privredne komore.

Ovi izbori će pokazati koliku zaista podršku ima NEOS među privrednicima. Ova mlada austrijska partija u poslednjih godinu i po dana uspela je da osvoji poslanička mesta na svim izborima na koje je izašla: za EU, u Saveznom parlamentu Austrije, kao i na izborima za parlamente austrijskih pokrajina koji su bili održani u međuvremenu. NEOS nastupa po prvi put na izborima za PK, sa svojom listom UNOS.

Narodnjački WB bi mogao da izgubi apsolutnu većinu u bečkoj PK samo ako procenat izlaska samostalnih preduzetnika na izbore bude znatno veći nego što je bio na poslednjim izborima 2010.godine. Tada je na izbore u Austriji izašlo 41,3 odsto svih sa pravom glasa, a u Beču samo 29,4 odsto glasača. Manje izašlih na izbore bilo je samo je u Forarlbergu 16,6 odsto.

Ovaj put su Socijaldemokratski privredni savez (SWV) i koalicije drugih partija (Slobodarci, Zeleni, NEOS) imali nešto jaču kampanju za izbore za PK Beča, ali je pitanje da li će to privući više samostalnih privrednika da glasaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track