NESTAO U LIBIJI: Teroristi ISIL oteli austrijskog državljanina!
Foto: Rojters

Gubi mu se trag

NESTAO U LIBIJI: Teroristi ISIL oteli austrijskog državljanina!

Austrija -
Tokom napada na naftno polje Al-Gani teroristi su ubili jedanaest stražara, a trojici od njih su odsekli glave, osim Austrijanca nestao je i jedan državljanin Češke

BEČ - Teroristi Islamske države (ISIL)su u petak oteli jednog državljanjina Austrije (39) i jednog državljanina Češke, tokom napada na naftno polje Al-Gani (Al-Ghani), koje se nalazi u centralnoj Libiji. Prilikom napada teroristi su ubili jedanaest stražara, a trojici od njih su posle ubistva odsekli glave.

„Za sada još uvek ne znamo šta se tačno dogodilo ali je sigurno da se našem državljaninu gubi trag posle napada ISIL na naftna polja“, rekao je Martin Vajs (Martin Weiss) iz Ministarstva inostranih poslova za austrijski dnevni list Esterajh.

Iako se tridesetdevetogodišnji Austrijanac još uvek oficijelno vodi kao nestao, u kriznom štabu, kojeg je odmah nakon pristignuća vesti o otmici sazvao ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP), strahuju od najgoreg.Operacija spašavanja otetog državljanina ide preko austrijske ambasade u Tunisu, a tamo je, kao dodatna podrška, odmah upućen i jedan radnik Ministarstva spoljnih poslova iz Beča.

Iako je regularna libijska vojska još istog dana, odnosno u petak, uspela da ponovo oslobodi oteto naftno polje, osim 11 leševa lokalnih čuvara, i uništenih mašina i kompleksa za stanovanje, nije bilo ni traga ni glasa od stranih državljana zaposlenih na ovim naftnim bušotinama.

Oteti Austrijanac, koji je iz Gornje Austrije, radio je za jednu austrijsku firmu koja ima sedišta na Malti i u Lincu i koja je zadužena za menadžment naftnih polja. On je radio na poslovima obezbeđivanja celokupne logistike naftovoda, a u Libiji se nalazio još od svrgnuća Muamera Gadafija.List Esterajh piše da još uvek nije stigao nikakav zahtev za otkupninu otetog Austrijanca.

I ranije bilo otmica Austrijanaca

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije već ima iskustva sa ovakvim otmicama. Naime, 2008. godine ogranak Al-kaide iz Alžira i Malija kidnapovao je Andreu Klojber (Andrea Kloiber) i Volfganga Ebnera (Wolfgang Ebner) iz Salcburga. Oni su u zarobljeništvu proveli ukupno 252 dana. Takođe, tri godine pre toga nekoliko desetina Austrijanaca i Nemaca kidnapovano je u Alžiru. Nikada nije saopšteno da li je i koliko novca plaćeno za njihovu otkupninu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track