O OVOME SU ĆUTALI GODINU DANA: Objavljen novi detalj o misterioznom nestanku boinga MH 370!
Foto: Reuters

Godišnjica nestanka boinga

O OVOME SU ĆUTALI GODINU DANA: Objavljen novi detalj o misterioznom nestanku boinga MH 370!

Planeta -
Malezijci su nedjeljno jutro počeli molitvom za nestale u avionskoj nesreći aviona Malezija Erlajnza na letu MH 370 obeležavajući prvu godišnjicu tog nesrećnog događaja

MALEZIJA - U nedjelju je objavljen i prvi sveobuhvatni izveštaj o dosad poznatim činjenicama povezanima sa slučajem nestanka malezijskog boinga MH 370.

Detalj koji odmah upada u oči je činjenica da je baterija, koja napaja instrument koji pod vodom iz jedne od crnih kutija šalje signale u slučaju pada, iscurila više od godinu dana pre nego što je letelica iščeznula 8. marta prošle godine.

Reč je o kutiji koja snima podatke o letu, dok je baterija u kutiji koja snima zvučni zapis iz kokpita bila ispravna.

Zasad nije jasno može li ovaj detalj imati većeg značaja u razjašnjavanju misterije, ali je očito da bi, u slučaju da su se tragači za olupinom približili letelici negde u Indijskom okeanu, hvatanje bilo kakvog signala bilo otežano.

Malezijci su nedjeljno jutro počeli molitvom za nestale u avionskoj nesreći aviona Malezija Erlajnza na letu MH 370 obeležavajući prvu godišnjicu tog nesrećnog događaja.

U Kuala Lumpuru na brojnim mestima postavljena su platna na kojima svi koji žele mogu upisati svoje misli sećajući se žrtava nesreće.

"Molim za sve koji su se nalazili u avionu na letu MH 370 i za članove njihovih porodica koji za njima tuguju", rekla je stanovnica Kuala Lumpura.

"Nadam se da će avion biti pronađen."

Australijski premijer Toni Abot, čija zemlja vodi potragu za ostacima aviona nestalog u Indijskom okeanu, kazao je da potraga za olupinom "ne može trajati zauvek, ali da će, dok postoji smisleni tragovi, sigurno biti nastavljena".

U Boeingu 777-200 koji je nestao bez traga nepunih sat vremena nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking bilo je 227 putnika i 12 članova posade.

Pretraga u južnom delu Indijskog okeana duž zapadne australijske obale dosad je pokrila 40 odsto od predviđenih 60.000 kvadratnih kilometara, rekao je Albot.

Članovi porodice nestalih kineskih žrtava nesreće, koji su činili dve trećine putnika u avionu zalažu se za nastavak potrage.

"Malezija nastavlja potragu, nadajući se da će ostaci aviona biti pronađeni", kazao je premijer Nadžib Razak u saopštenju objavljenom u nedjelju povodom prve godišnjice nesreće.

"Bol članova porodica čiji su se najmiliji nalazili u avionu ne može se opisati rečima. To je još teže podneti, jer izostaju odgovori na mnoga pitanja, kao i konačan konkretan dokaz", rekao je Nadžib.

I kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji kazao je da potraga ne prestaje.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track