ZAUSTAVLJENI: U Austriju stiže deset puta manje ilegalnih migranata sa Kosova!
Foto: Rojters

Oštre mere dale rezultate

ZAUSTAVLJENI: U Austriju stiže deset puta manje ilegalnih migranata sa Kosova!

Austrija -
Talas podnosilaca molbi za dobijanje azila sa Kosova je očigledno okončan, pošto je prošle nedelje u Austriji podneto 45 zahteva

BEČ - Inicijativa Austrije doprinela je smanjenju broja azilanata sa Kosova, koji je opao od početka godine za deset puta, a ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner izrazila je uverenje da je korist od preduzetih mera imala i Nemačka, prenose danas austrijski mediji.

Talas podnosilaca molbi za dobijanje azila sa Kosova je očigledno okončan, pošto je prošle nedelje u Austriji podneto 45 zahteva čime je Kosovo sa prvog palo na četvrto mesto zemalja porekla podnosilaca molbi za dobijanje azila. Početkom februara podneto je više od 500 molbi građana sa Kosova. Ona je konstatovala da su članice evropske agencije za azil (EASO) pre par dana ocenili austrijsku strategiju po ovom pitanju "vodećom" u Evropi.Mikl-Lajtner je u izjavi APA upozorila da se ne sme popuštati.

Prema njenim rečima, brzo rešavanje zahteva lica iz takozvanih bezbednih zemalja porekla mora postati pravilo. Ona veruje da će biti potrebno da se u zemljama porekla uputi poruka građanima i upozore da ne treba da veruju lažima trgovaca ljudima. Usled "značajne efektivnosti" Ministarstvo trenutno analizira mogućnosti za preduzimanjem akcija poput onih na Kosovu i u drugim zemljama.

Ministarka Mikl-Lajtner na drastičan rast azilanata sa Kosova reagovala je zahtevom za promenom zakona, koji treba da omogući rešavanje molbi za dobijanje azila građana iz takozvanih bezbednih zemalja porekla po ubrzanom postupku. Ona je, takođe, donela odluku o proterivanju građana Kosova svake dve nedelje. Isto tako posetila je Kosovo gde je pokrenula kampanju u medijima ukazujući tamošnjim građanima da gotovo nemaju šanse na dobijanje azila, kao i da ne mogu računati na pomoć za povratak, kao što su obećavali trgovci ljudima.

Pored toga pojačane su kontrole na srpsko-mađarskoj granici, preko koje je većina građana Kosova putovalo ka EU. Sve te aktivnosti su pokazale dejstvo i broj azilanata je, nakon vrhunca od 501 zahteva u šestoj nedelji ove godine neprestano padao. U sedmoj nedelji broj je pao na 242 zahteva, zatim 155 i sada na 45 molbi za dobijanje azila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track