POMRAČIĆE IM SE: Austrija ostaje u mraku 20. marta!?
Foto: Reuters

Ugroženi solarni sistemi

POMRAČIĆE IM SE: Austrija ostaje u mraku 20. marta!?

Austrija -
Predviđa se da će u vreme pomračenja Sunca, 20. marta biti smanjena proizvodnja struje iz solarnih postrojenja, a možda dođe i do potpunog nestanka električne energije

GRAC - Najveće pomračenje Sunca u poslednjih 16 godina, dogodiće se u petak 20. marta, tačno u 9 sati i 45 minut i trajaće nekoliko sati i mogao bi da dovede do problema u snabdevanju električnom energijom.

Naime, njihova zabrinutost je pre svega usmerena na iskušenje na koje će biti stavljen evropski električni sistem. Predviđa se da ćebiti smanjena proizvodnja struje iz solarnih postrojenja, a možda doći i do potpunog nestanka električne energije. Tog 20. marta biće blokirano oko 35.000 megavata solarne energije, tj. proizvodni kapacitet jednak 80 srednjih pogona", stoji u izveštaju Evropska mreža operatera sa prenos struje, koji ne isključuje mogućnost incidenta.

I Austriju očekuju problemi u vreme delimičnog pomračenja (70 posto). Naime samo u Štajerskoj oko 9.000 solarnih uređaja imaće problema u proizvodnji električne energije. Pomračenje će u Štajerskoj trajati čak tri sata zbog čega će biti problema u snabdevanju električnom energijom.

U ta tri sata izgubljenu energiju treba zameni enegrijom na gas, koju proizvodi “Energija Štajerske” (Enegrie Steiermark). Stručnjaci navode da je to samo jedna strana problema. Opasan je i momenat kada se Mesec bude povukao i Sunce ponovo baci zrake, a sistem solarnih uređaja bude ponovo pokrenut, jer može doći do naglog nekontrolisanog povećanja napona kod uređaja sa manjim kapacitetima. Sličan problem imaće i Nemačka.

“Ako dođe do kolapsa u nemačkoj mreži, automatski će i mreža u Austriji biti pogođena. Zato moramo brzo da odreagujemo i iz drugih kapaciteta nadomestimo eventualni nestanak struje. Mi smo dobro obučeni i opremljeni za takve događaje, ali rizik uvek postoji”, nagoveštava potparol za “Energiju Štajerske”.

Potpuno pomračenje videće samo stanovnici Farskih ostrva i severa Skandinavije, a na Balkanu, pa i u Srbiji, pokriće nekih 50 odsto Sunčeve svetlosti. Delimično pomračenje će, osim u ovim krajevima, biti vidljivo u većem delu Evrope, na severu Afrike i u Rusiji. Sledeći put Sunce, Mesec i Zemlja naći će se na istoj liniji tek 2021 godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track