KROZ TRNJE DO ZVEZDA: Slaven Dujaković ušao u skijašku reprezentaciju Austrije!
Foto: Facebook

iZBORIO SE ZA SVOJE MESTO

KROZ TRNJE DO ZVEZDA: Slaven Dujaković ušao u skijašku reprezentaciju Austrije!

Austrija -
Skijaški tim ausutrijske reprezentacije dobio je prvog člana migrantskog porekla, Slavena Dujakovića (20)

BEČ - Austrijanac bosanskog porekla, Slaven Dujaković (20) biće prvi skijaš migrantskog porekla koji će nastupiti za austrijsku skijašku reprezentaciju. Dujaković će kao jedini predstavnik Austrije nastupiti na juniorskom svetskom skijaškom prvenstvu.

Dujaković je svojevremeno trenirao fudbal i skijanje i u oba sporta je pokazao izuzetan talenat, ali je sa 13 godina odlučio da se posveti samo skijanju, koji je za njegove roditelje, ljude niskih primanja koji jedva spajaju kraj sa krajem, bio neuporedivo skuplja varijanta od fudbala. Prema pisanju ORF-a Dujaković još uvek živi u malenom iznajmljenom stanu zajedno sa sestrom Sanjom, majkom Ljubom i ocem Zoranom. Njegovi roditelji i danas rade za minimalac, a sam Slaven bi svoj prvi novac zaradio pozivom u skijašku reprezentaciju Austrije.

Novac je oduvek imao jednu od glavnih uloga za razvoj Dujakovićeve karijere, koja je u njegovim ranim godinam, upravo zbog nedostatka novca bila dovedena u pitanje. Naime, Dujaković, koji je još tada imao sjajne sportske rezultate, zbog neposedovanja austrijskog državljanstva, koje je dobio tek sa 12 godfina,nije primljen u skijaški savez pokrajine Salcburg, dok mu je istovremeno Blizard (Blizzard), proizvođač skijaške opreme, u isto vreme otkazao sponzorstvo, te ga prestao snabdevati skijama i potrebnom opremom.

Slavenov otac više nije mogao da finansira treninge svog sina i nabavlja mu adekvatnu opremu, 2007. godine Dujakoviću je u pomoć priskočio prozvođač skija Fišer (Fischer), a prema Slavenovim rečima, njegova familija se u tim trenucima nalazila na rubu finansijskog opstanka, i njegove nade da će se moći i dalje baviti skijanjem su postajale sve manje.

Tada je u pomoć je pritekla salcburška opština Fihofen (Viehhofen). Naime, nekoliko firmi i hotela iz ove opštine se udružilo i pomoglo ovom mladom talentu. Oni su i dalje Slavenovi glavni sponzori i finansiraju polovinu troškova jedne skijaške sezone koji iznose 15.000 evra.

„Nažalost postoji opasnost da bi se na kraju skijaškim sportom mogli baviti samo oni koji to sebi finansijski mogu priuštiti, a ne oni koji su zaista najbolji“, izjavio je za ORF Gert En (Gert Ehn), referent koji je zadužen za razvoj i otkrivanje mladih talenata pri Skijaškom savezu Austrije.

Dujaković naglašava da veoma mali procenat migrantskih familija poreklom iz BiH, Srbije i Hrvatske, u kojima skijanje takođe ima tradiciju, može sebi priuštiti da se njihova deca bave upravo ovim sportom. Iz tog razloga je on trenutno jedini predstavnik skijaša sa migrantskim poreklom.

„Za skijanje sam se odlučio zato što je to pojedinačni sport i takmičar se sam bori za svoj uspeh i sam odgovara za svoj neuspeh“ , naglašava Dujaković, te dodaje da nikad nije zažalio što je odabrao skijanje pre fudbala, jer njegovo srce pripada upravo skijanju.

Njegove skijaške disciplene su spust, super-G i kombinacije.„Iako sam relativno mlad za ove discipline, do sad sam u njima već dosta toga postigao. U svojoj takmičarskoj starosnoj dobi sam jedan od najboljih u svetu, zbog toga sam siguran da ću se za par godina takmičiti u skijaškom svetskom kupu“, kaže za kraj ovaj mladi skijaš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track