Raste broj ilegalnih imigranata na austrijsko- nemačkoj granici!
Foto: Kurir-info

graničari u problemu

Raste broj ilegalnih imigranata na austrijsko- nemačkoj granici!

Austrija -
Na granici između Austrije i Nemačke situacija je dramatična, a 440 službenika koliko ih trenutno radi nije dovoljno za otkrivanje sve većeg broja krijumčara ljudi

BEČ - Nemačka policija ima sve više problema sa krijumčarima ljudi, a taj problem je najizraženiji na granici sa Austrijom. Prema rečima Jerga Radeka (Jörg Radek), zamenika šefa državnog sindikata nemačke policije (GdP), situacija na granici između Nemačke i Austrije je posebno dramatična.

Veliki broj ilegalnih imigranata otkrije se tokom noći i tada policajci moraju da preuzmu i ulogu socijalnih radnika, jer u to doba nijedna druga nadležna socijalna služba ne radi. Stoga policajci ovim ljudima moraju obezbediti smeštaj, lekarsku pomoć, hranu za decu i pružiti još mnoge druge „usluge“ koje nisu u opisu njihove delatnosti.

Na granici između Austrije i Nemačke trenutno radi 440 službenika, i nemaju dovoljno kapaciteta za gonjenje krijumčara ljudi. Iz tog razloga traže da se poveća broj službenika na 600 zaposlenih od suštinskog značaja. Osim toga policija očekuje veću podršku od sanitetskih službi, kao i od Kancelarije za mlade.

U 2013. godini policija je na teritoriji cele Nemačke uhapsila 1.500 krijumčara ljudi, dok je broj uhapšenih u prošloj godini iznosio 2.100. Tokom ovog perioda broj lica koji su ilegalno ušli u zemlju se sa 32.000 popeo na 57.000.

Radek dodaje da među krijumačima ima mnogo beskrupuloznih kriminalaca pripadnika organizovanog kriminala. On takođe smatra da nadležne službe, zadužene za spoljne granice Evropske unije, ulažu premalo napora u sprečavanju krijumčara da uđu unutar EU. Evropska granična agencija Fronteks (Frontex) je ustvari odgovorna za sigurnost granica, međutim njihov ugovor ne obuhvata razjašnjavanja ovakvih krivičnih dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track