INSAJDER OTKRIVA: Džihad Džon bio razuman čovek, dželat postao posle boravka u Beču!
Foto: Reuters

Preobratio se

INSAJDER OTKRIVA: Džihad Džon bio razuman čovek, dželat postao posle boravka u Beču!

Austrija -
Uopšte nije delovao radikalno, štaviše, predstavljao se kao razuman musliman koji se snažno bori da mladima objasni pravi smisao Kurana, izjavio je insajder za Kronen zajtung

BEČ - Britanac Mohamed Emvazi (26), poznatiji kao Džihad Džon, dželat Islamske države (ISIS) koji na objavljenim video snimcima zarobljenim taocima odseca glave, pre osam meseci boravio je u Beču i odavde je krenuo u svoj krvavi pohod, piše najtiražniji austrijski list Kronen zajtung pozivajući se na izjave jednog insajdera.

"On je prošle godine, početkom muslimanskog praznika Ramazana, stigao u Beč. Upoznali smo se i popričali tokom zajedničkog ručka. Uopšte nije delovao radikalno, štaviše, predstavljao se kao razuman musliman koji se snažno bori da mladima objasni pravi smisao Kurana“, izjavio je insajder za Kronen zajtung. On je takođe dodao da mu je Džihad Džon rekao da će posle Beča još posetiti Minhen i da nakon toga leti za Englesku.

Međutim, kratko nakon njegove posete Beču, na internetu je objavljen i prvi video snimak na kojem se vidi kako nožem odseca glavu jednom zarobljenom taocu. Spekuliše se da je u Emvazi u Beču stupio u kontakt sa radikalnim islamistima koji su ga dodatno indoktrinirali i nagovorili da ode u Siriju. Insajder bečkih novina kaže da nije krio zaprepašćenje kada je video ko se skriva iz maske Džihad Džona:

"Malo je nedostajalo da me udari šlog kad sam u medijima video ko je iza maske" navodi Kronen cajtung reči ovog čoveka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track