ŠTO JE OBEĆAO TO JE I URADIO: Kurc ujedinjuje Balkan u svom Ministarstvu!
Foto: Rojter

spaja sektore

ŠTO JE OBEĆAO TO JE I URADIO: Kurc ujedinjuje Balkan u svom Ministarstvu!

Austrija -
Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc i formalno ispunjava svoje obećanje da će zapadni Balkan biti težište njegovog mandata

BEČ - Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) modernizuje Ministarstvo inostranih poslova sa ciljem da pospeši servisni karakter ustanove, a jedan deo modernizacije predviđa objedinjavanje agende u vezi Balkana.

Značajna promena biće da će, do sada na više sektora podeljena agenda u vezi Balkana, biti objedinjena u jedno odeljenje, a to se, kako je najavljeno, tiče ne samo politike i privrede, već i teme proširenja EU. Time Kurc i formalno ispunjava svoje obećanje da je zapadni Balkan težište njegovog mandata.

Proteklih meseci, na inicijativu Kurca, štab za strategiju i generalni sekretarijat Ministarstva su zajedno sa šefovima sektora i predstavnika zaposlenih izradili koncept za modernizaciju ustanove, koji se sada primenjuje. Ovaj koncept predviđa jačanje servisnog karaktera Ministarstva, kako u korist građana, tako i preduzeća u zemlji i inostranstvu, kroz prilagođavanje interne organizacije novim izazovima.

Planirano je otvaranje diplomatske službe za osobe čije kvalifikacije do sada nisu važile za uobičajene za diplomatiju. Ovo je najsveobuhvatnija reforma Ministarstva spoljnih poslova u poslednje dve decenije, od kada je Austrija 1995. postala članica EU, ocenjuju diplomate. Poseban značaj pridaje se novom "sektoru - Servis za građane i preduzeća", koje će objediniti agende pravne sigurnosti, pomoći u administraciji, vizna pitanja i brigra o austrijskim državljanima u inostranstvu.

Do sada za preduzeća u inostranstvu nije postojao poseban referat. Takozvane posebne radne grupe, u slučaju potrebe, biće formirane u cilju informisanja ministra i Generalnog sekretarijata sa analizama i opcijama za delovanje u kriznim situacijama. Da bi rad u Ministarstvu spoljnih poslova postao atraktivniji kriterijumi za prijem biće moderniji, te će službeni jezici UN biti više vrednovani, odnosno pored engleskog, kao preduslov biće poznavanje jednog od tih jezika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track