ŠTRAHEOV POSLANIK OPTUŽUJE: Kurc favorizuje bivše Jugoslovene i Turke na štetu Austrijanaca!
Foto: AP

Zaratili zbog stranaca

ŠTRAHEOV POSLANIK OPTUŽUJE: Kurc favorizuje bivše Jugoslovene i Turke na štetu Austrijanaca!

Austrija -
Kikl se osvrnuo na Kurcovu izjavu da su imigranti, u proseku, obrazovaniji od Austrijanaca

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) oštro je kritikovala austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz, ÖVP), u čijem resoru je i problematika integracije imigranata u Austriji. Slobodarci poručuju da ministar za integraciju netačno interpretira statistiku i prikazuje imigrante kao znatno kvalifikovanije nego što zaista jesu. On se posebno osvrnuo na imigrante iz bivše SFRJ i Turske.

"Кurc deformiše statistiku skoro do maksimuma", tvrdi generalni sekretar FPÖ-a i savezni poslanik Herbert Kikl (Herbert Kickl).

Kikl se osvrće na Kurcovu izjavu iz januara, kada je ministar rekao da su sadašnji imigranti, u proseku, obrazovaniji od prosečnog Austrijanca. Nedugo zatim, u Saveznom parlamentu Austrije, FPÖ je pitala Kurca da joj objasni na osnovu kojih podataka je to rekao. Ministar je u odgovoru na poslaničko pitanje naveo da veći procenat imigranata ima maturu ili visokoškolsku diplomu od austrijskog proseka.

Slobodarci sada repliciraju da je ovo posledica činjenice da je u Austriji danas velik broj studenata iz drugih država. Međutim, mnogi od njih ne ostaju u Austriji posle studiranja. S druge strane, dodaje Kikl, "Kurc prećutkuje da je među imigrantima koji žive u u državi čak 29 odsto onih koji imaju završeno samo obavezno školovanje, dok je među Austrijancima koji nemaju imigraciono poreklo 12 odsto onih sa samo osnovnom školom".

Herbert Kikl
Herbert Kikl

Kada je reč o najvećim imigracionim grupama, ljudima koji trajno žive u Austriji, a poreklom su iz iz republika nekadašnje Jugoslavije i Turske, slika je još poraznija, dodaje Kikl:

"Udeo lica poreklom iz Turske sa završenom samo osnovnom školom je čak 62 odsto, a kod onih iz bivše Jugoslavije 38 odsto. Pored toga, 12 odsto imigranata nema završenu ni osnovnu školu, a kod Austrijanaca je takvih samo 3,5 odsto", kaže Kikl.

U najnovijem kominikeu na ovu temu, Kikl kaže da se Kurzove izjave, koje su izvan realnosti, mogu objasniti samo "željom da vređanjem Austrijanaca pokuša da poboljša sliku svog mršavog integracionog bilansa:

"Tražim od gospodina Kurca izvinjenje za svoje potcenjivačke izjave protiv autohtonih Austrijanaca", apeluje generalni sekretar FPÖ-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track