KONTROLE NA PUTEVIMA ZA USKRS: Radari i presretači vrebaju neodgovorne vozače!
Foto: Marina Lopičić

Policija upozorila

KONTROLE NA PUTEVIMA ZA USKRS: Radari i presretači vrebaju neodgovorne vozače!

Austrija -
Bićemo prisutni u čitavom okrugu sa 450 alko-testova i 170 laserskih pištolja kako bi smo kaznili neodgovorno ponašanje i kontrolom uspostavili odgovorajući pritisak na vozače, izjavio je Alois Lisl, zamenik direktora okružne policije

LINC - Austrijska policija najavila je pojačanu kontrolu na putevima tokom uskršnjih praznika. Samo u Gornjoj Austriji biće raspoređeno 170 radara i biće obavLjeno 450 alko-testova.

Svake godine tokom uskršnjeg vikenda naglo poraste broj saobraćajnih nezgoda. Najčešći uzroci su brza vožnja i pad koncentracije zbog korišćenja mobilnih telefona, razgovora sa saputnicima ili korišćenja navigacionih uređaja.

Stoga je policija Gornje Austrije saopštila da će se povećati kontrola u čitavom okrugu, kao što je i prethodnih godina bila praksa.

"Bićemo prisutni u okrugu sa 450 alko-testova i 170 laserskih pištolja kako bi smo kaznili neodgovorno ponašanje i kontrolom uspostavili odgovorajući pritisak na vozače'', izjavio je Alois Lisl, zamenik direktora okružne policije.

Uz to, desetak civilnih vozila, presretača, pomoći će u kontroli na putevima. Prošle godine je samo u Gornjoj Austriji u brzoj vožnji uhvaćeno 4.568 vozača, 63 je bilo pod dejstvom alkohola, a 38 vozačkih dozvola je oduzeto.

U Udruženju vozača zbog lošeg vremena očekuju manju gužvu nego obično na lokalnim putevima, ali ipak upozravaju.

"Sa naglom promenom vremenskih uslova i ponašanje u vožnji se naglo menja, a dužina kočenja se povećava'', kaže stručnjak iz OeMTC-a, David Noze.

"Apelujem na pažljivu i odgovornu vožnju'', rekao je zamenik predsednika okruga Rajnhold Entholcer (SP). Iako je zbog hladnog vremena malo verovatno da će motociklisti putovati, Entholcer kaze da će okrug finansirati kurs tehnike bezbednosti sa 50 evra.

Nepažnja i prebrza vožnja

Četiri osobe poginule su za Uskrs prošle godine u saobraćajnim nesrećama. Oko 50.000 vozača proteklih godina je prošlo kontrolu, a oko 400 je platilo kaznu zbog vožnje u alkoholisanom stanju. Najčešći uzročnici nesreća prethodnih godina bili su nepažnja i neprilagođena brzina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track