STEŽU KAIŠ: Koruška bez para, ukida i dodatak za bebe!

NA IVICI LIKVIDNOSTI

STEŽU KAIŠ: Koruška bez para, ukida i dodatak za bebe!

Austrija -
Koruška obustavlja isplate kulturnim i sportskim udruženjima, za socijalne projekte, lokalnu putnu mrežu i ukida jednokratnu pomoć za novorođenčad

KLAGENFURT - Austrijska pokrajina Koruška je u teškoj finansijskoj situaciji. Pokrajina je odlučila da prekine sve isplate i subvencije iz budžeta na koje nije obavezna, odnosno vezana ugovorima. Pokrajina istovremeno traži kredite od federacije, jer na slobodnom tržištu ne može da dobije zajmove, a jedini potencijalni izvor kredita joj je Austrijska savezna agencija za finansiranje (ÖBFA).

Razlog za moguću nelikvidnost Koruške je loša ocena boniteta ove austirjske pokrajine od strane globalnih agencija za finansijski rejting, što je posledica ogromnih gubitaka banke Hipo (Hypo Alpe Adria) i odluke njene sadašnje vlasnice, Republike Austrije, da privremeno prestane da plaća dugove ove banke. Za dugove ove banke delom garantuje i sama Koruška inače nekada vlasnica Hipa.

"Koruškoj je neophodno najmanje još 200 miliona evra kredita ove godine, da bi mogla da plati sve svoje obaveze", izjavila je Gabi Šaunig (Gaby Schaunig, SPÖ), pokrajinski finansijski referent.

Obustava plaćanja dugova trajaće do maja a pogodiće kulturna i sportska udruženja, socijalne projekte, kao i lokalnu putnu mrežu, za koju je odgovorna pokrajina. Subvencije se uopšte neće isplaćivati, osim ako nisu potpisani strogi ugovori o obavezi njihovog isplaćivanja. Šaunigova kaže da zdravstvo neće (još) osetiti ove mere, ali mnoga druga područja hoće.

Problem koruške besparice osetiće i bebe. Od početka 2010. Koruška je jednokratno isplaćivala 500 evra za svako novorođenče sa prebivalištem u Koruškoj (sa državljanstvom Austrije, neke druge članice EU ili Švajcarske). Ovaj se dodatak neće isplaćivati od kraja aprila).

Naravno, mnogi su se pobunili zbog stezanja kaiša koruške vlade, pitajući se da li je za društvo isplativije da budu nezaposleni, i kao takvi na teret države dobijaju nadoknade od Zavoda za zapošljavanje, ili je bolje da ostanu zaposleni, uz nevelike pokrajinske subvencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track