NOVI KONCEPT: Zapadni Balkan u fokusu Austrije
Foto: Beta AP

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije

NOVI KONCEPT: Zapadni Balkan u fokusu Austrije

Austrija -
Austrija se pozicionirala kao mesto dijaloga. Nigde drugo na svetu ne žive na tako miroljubiv način razne vere, poručuje ministar Kurc

BEČ - Novi koncept Ministarstva spoljnih poslova Austrije u oblasti kulture stupio je na snagu, a njegov fokus su zapadni Balkan, film, novi mediji i žene.

"Ovim konceptom se kulturni rad prilagođava težištu spoljne politike“, istakao je ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) naglasivši da je namera da se u svet iznese aktuelna i inovativna slika umetnosti i kulture.

Pri tom se podvlači tesna saradnja i povezanost Austrije sa svojim susedima, kao i zapadnim Balkanom, naglasio je Kurc.

Kocept, koji je na snazi do 2018., predviđa pozicioniranje Austrije kao mesta dijaloga. Konkretna primena geografskog fokusa će se sprovoditi zajedničkim "godinama kulture“ sa zemljama zapadnog Balkana, a na početku, ove godine je Srbija, zatim iduće godine sledi Bosna i Hercegovina.

Zajedno sa odgovarajućim partnerima će se organizovati manifestacije u obe zemlje, kao i sagledati duge i promenljive veze, navedeno je u saopštenju.

Tako je u bečkoj palati Porčia bila izložba "Burni odnosi“, koja je prikazivala šarolike odnose između Austrije i Srbije u istoriji.

U sadržaju Kurc želi još snažnije da se posveti mladim talentima i inovacijama iz Austrije, ali i temi žena u nauci i umetnosti.

Posebna pažnja biće posvećena i ulozi Austrije kao mesta dijaloga, posebno u vezi vera i kulture.

"Austrija se pozicionirala kao mesto dijaloga. Nigde drugo na svetu ne žive na tako miroljubiv način razne vere“, poručuje Kurc.

Prema podacima Ministarstva trenutno u svetu Austrija ima 31 kulturni forum i 64 austrijske biblioteke, kao i više od 26.000 kulturnih manifestacija.

Ministarstvo spoljnih poslova je tako najveći organizator kulturnih manifestacija iz Austrije u inostranstvu koje sarađuje sa više od 40.000 austrijskih umetnika i naučnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track