OSTAJU RANE NA DUŠI: Mladi atletičar koji je preživeo 10 sati pod snegom polako se oporavlja!
Foto: Printscreen Kurier/honorarfrei/LCAV

IPAK DOBIO TRKU SA VREMENOM

OSTAJU RANE NA DUŠI: Mladi atletičar koji je preživeo 10 sati pod snegom polako se oporavlja!

Austrija -
Lekari kažu da Maksimilijan P. (23) neće imati trajnih fizičkih posledica, ali će mu ostati teška psihička trauma zbog pogibije prijatelja (27)

INZBRUK - Dugih deset sati Maksimilijan P. (23) proveo je pod snegom posle lavine koja ga je zatrpala i pravim čudom preživeo. Ovaj mladić, rodom iz Lakrihena (Laakirchen) u Gornjoj Austriji, još uvek se oporavlja od teških povreda na Univerzitetskoj klinici u Inzbruku.

Lekari kažu da će se Maksimilijan oporaviti, bez trajnih fizičkih posledica. Ostaće mu međutim teška psihička trauma zbog pogibije četiri godine starijeg prijatelja i možda pojačan strah od zatvorenog prostora. Maksimilijan je juče prebačen sa odeljenja intenzivne nege na bolničku negu pod pojačanim nadzorom.

Njegov otac Johan P. nije želo da daje izjave za medije, osim da mu je sada najvažnije sinovljevo zdravlje. Fridrih (Friedrich B.) Maksimilijanov dugogodišnji trener atletike, kaže da je Maksimilijan izuzetno talentovan trkač na srednje pruge, kao i da je uvek uporno hteo biti sve bolji, kako u sportu, tako i na studijama. Naglašava da je u odličnoj fizičkoj kondiciji što mu je možda i pomoglo da preživi.

Da podsetimo u tirolskoj dolini Gšnic (Gschnitztal) Maksimilijana i njegovog prijatelja zatrpala je lavina, srećom on se našao u jednoj šupljini pod debelim snežnim pokrivačem, u kojoj je imao dovoljno vazduha. Nažalost imao njegov prijatelj Nemac (27) pronađen je mrtav.

Pitanje je da li bi i Maksimilijan ostao živ da njegov otac nije obavestio spasioce da su mu sin i prijatelj nestali, s obzirom da se nisu javljali telefonom. Izviđački avion je video mesto pod planinskim vrhom gde se sručila lavina. Spasilačka ekipa je ubrzo potom našla i izvukla dvojicu mlalića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track