NEMA RUSA, NEMA NI PAZARA: Luksuzni bečki butici zvrje prazni!
Foto: Reuter

Zlatni kvart u problemu

NEMA RUSA, NEMA NI PAZARA: Luksuzni bečki butici zvrje prazni!

Austrija -
Još uvek je prazno. Sada imamo u proseku samo dvadeset kupaca za ceo dan, kaže prodavačica jednog butika

BEČ - "Zlatni kvart“ u centru Beča, u kojem su smeštene prodavnice svetski poznatih dizajnerskih kuća i koji je do skoro vrveo od ruskih kupaca, iz dana u dan je sve prazniji.

Glavna ulica u centru Beča Kertner Štrase (Kärtner Straße) vrvi od ljudi, kao i Graben, Tuhlaber i am Hof, samo takozvani "zlatni kvart“ je pust.

Luj Viton, Roberto Kavali, Prada i druge poznate dizajnerske kuće, zakupci su luksuznih lokala u ovom delu Beča. Čak i sunce jedva obasjava ovaj kvart, a tu i tamo poneki turista uđe i praznih ruku izađe iz radnji, prenosi atmosferu Austrijski javni servis ORF. Većina prodavaca stoji sama u buticima.

"Još uvek je prazno. Sada imamo u proseku samo dvadeset kupaca za ceo dan“, kaže prodavačica jednog butika.

Herbert Genzdorfer iz odseka za maloprodaju modnih artikla Bečke privredne komore ističe da ovi butici zarađuju ispod očekivanog. On takođe naglašava da je u centru Beča, u bečkoj opštini Inenštad (Innenstadt), sve manje Rusa, a dizajnerski butici u "zlatnom kvartu“ su najveći procenat zarade dobijali baš od njih.

Robert Lajngruber (Robert Leingruber), portparol Signa-Holding, poznate austrijske firma za kupoprodaju nekretnina kaže:

"Skoro smo anketirali naše zakupce i većina je zadovoljna dosadašnjom zaradom. Novim, kreativnim merama želimo da napravimo ovaj deo atraktivnijim“. O čemu se tačno radi, nije želeo da otkrije.

Portparol bečkog turizma Valter Štraser (Walter Straßer) naglašava da su Rusi jedna od nacija koja najviše novca troši na šoping. Slede Kinezi, Tajvanci, Ukrajinci, Tajlanđani i Amerikanci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track