OTETO DVOJE DECE: Banda koja krade decu kidnapovala dečake!
Foto: Prinskrin Kurir

Policija traga za dečacima

OTETO DVOJE DECE: Banda koja krade decu kidnapovala dečake!

Austrija -
Tobias i Maks odrasli su u porodici koja je deo kriminalnog klana koji se u zapadnoj Evropi bavi prosjačenjem i krađom dece na stanicama podzemne železnice

BEČ - "Ćao! Bez policije. Nisi ti kriva’’. Ovako se Tobias (11) u kratkom pismu oprostio od Tereze F. (48), žene koja ga je usvojila. On je otišao, baš kao i njegov 14-godišnji brat Maks koji je usvojiteljku napustio nešto ranije i o kome se ništa ne zna, piše bečki Kurir.

Dečaci su oteti i jedino se zna da ih je njihova biološka majka odvela u Pariz.

"Male su šanse da ću ih ponovo videti. Oni moraju da izađu iz kriminalnog miljea. Ne želim da ih posećujem u zatvoru’’, kaže Tereza F., koja strahuje za sudbinu dečaka. Ne bez razloga.

Naime, Tobias i Maks odrasli su u porodici koja je deo kriminalnog klana koji se u zapadnoj Evropi bavi prosjačenjem i krađom dece na stanicama podzemne železnice. Deo klana uhapšen je 2006. godine na jednoj pumpi u Donjoj Austriji.

Tereza F. je 2009. godine preuzela starateljstvo nad dečacima, ali nije znala da deca imaju veze sa ovom kriminalnom organizacijom’’. Tek kada je Maks počeo da priča o tome, postala je sumnjičava.

"Rekao mi je da je jedna devojčica prodata i da je njegova tetka ubijena", priseća se ova Bečlijka. U sudskim dokumentima pronašla je i zabranu kontakta oca sa decom.

Kada je biološka majka 20013. godine prvi put zatražila kontakt sa dečacima, Kancelarija za mlade je to dopustila, ali u prisustvu staratelja.

"Majka je pričala o vili u Rimu i da otac popravlja luksuzne automobile’’, rekla je Tereza F.

Prošlog januara majka se ponovo javila i na sastanku se pojavila sa jednim ujakom koji se hvalio bogatstvom porodice. Deca su posle toga u tajnosti počela da komuniciraju sa majkom i rođacima.

Nakon toga Tobias se usred noći iskrao iz stana, majka i rođaci su ga sačekali i doveli do aerodroma, ali vratio se pošto je starateljka zapretila policijom.

Dečak se izvikao na nju i posle nekoliko dana nestao. Njegov brat Maks je nekoliko meseci ranije takođe otišao iz kuće usvojiteljke.

Tereza F. krivi Kancelariju za mlade.

"Nisam bila obaveštena o njihovoj prošlosti, a kontak sa porodicom je dozvoljen uprkos zabrani koja se ignorisala’’.

Herta Štafa, portparolka Kancelarije za mlade kaže da razume očaj ove žene.

"Gospođa Tereza je bila obaveštena da deca imaju pravo na biološke roditelje’’, rekla je Štafa.

U međuvremenu se otkrilo da sudija uopšte nije dozvolio majčine posete deci i da je Kancelarija za mlade to odobrila na sovju ruku!

"Prevelika je bila dečija fasciniranost porodicom. Tome se ne može stati na put. Čitava situacija je strašna za sve aktere’’, kaže Štafa.

Za majkom i decom se i dalje traga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track