ANONIMNO PISMO POLICAJCA: Od izbeglica ne možemo da čuvamo javni redi i mir!
Foto: Reuters

Zabrinjavajuće

ANONIMNO PISMO POLICAJCA: Od izbeglica ne možemo da čuvamo javni redi i mir!

Austrija -
Frustracija je postaje sve veća, kako među policajcima, tako i među lokalnim stanovništvom, navodi austrijski policajac u pismu

BEČ - Veliki broj izbeglica koje svakodnevno stižu u u Austriju toliko zaokuplja austrijsku policiju da u nekim delovima zemlje policajci nemaju vremena da se bavi svojim glavnim poslom - čuvanjem javnog reda i mira i traganjem za kriminalcima.

"Alarm koji zvuči kao poziv u pomoć" opisuje Kronen Cajtung anonimno pismo policajca iz Donje Austrije, koje je stiglo na adresu ovog najtiražnijeg austrijskog dnevnog lista.

Policajac kaže da u njegovoj policijskoj stanici uopšte više ne stižu da tragaju za lopovima i ostalim počiniocima uobičajenih delikata, jer su u proteklih nekoliko nedelja svakoga dana morali da se bave sa više od sto uhvaćenih izbeglica. Frustracija postaje sve veća, kako među policajcima, tako i među lokalnim stanovništvom, navodi policajac u pismu.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

On podseća da njegove kolege gube minimum dva sata na ispunjavanje dokumenata za svakog novoidentifikovanog izbeglicu. A svake nedelje ih pristiže dvadesetak u ovu policijsku stanicu.

"Skoro sve izbeglice traže azil i skoro svi su mlađi od 25 godina Svi oni kažu da su došli sami, da bi istražili kakvi su životni uslovi ovde. Ako im se bude svidelo, posle eventualne pozitivne odluke o azilu, dovešće i svoje familije", piše policajac u anonimnom pismu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track