NAPETO U BEČU: Demonstracije islamista i kontramiting protiv antisemitizma!
Foto: Yt

Uzburkane emocije

NAPETO U BEČU: Demonstracije islamista i kontramiting protiv antisemitizma!

Austrija -
Oba skupa počinju danas u 16 sati, a demonstracije će obezbeđivati veliki broj policajaca

BEČ - Emocije su uzburkane pred početak islamističkih demonstracija "Alkvuds Beč 2015" (Al-Quds Wien 2015) u centru Beča, koje su najavljene za danas (subota 11. juli) u 16 sati.

Paralelno sa ovim demonstracijama koje se u poslednje tri i po decenije širom sveta održavaju istovremeno, biće danas u Beču organizovan i kontramiting. Na Alkvuds demonstracijama očekuje se između 350 i 800 ljudi, dok će ih se na kontramitingu očekuje barem 200, kažu organizatori.

Kontrademonstracije organizuju udruženje "Zaustavite tempiranu bombu", Jevrejska opština Beča, partija Austrjskih Zelenih i udruženje Akcija protiv antisemitizma. Policija će sigurno biti prisutna u velikom broju, da spreči eventualni sukob demonstranata.

Marko Šrojder (Marco Schreuder), poslanik partije austrijskih Zelenih u Saveznom veću austrijskog parlamenta i inicijator današnjih protivdemonstracija, nazvanih "Nema Alkvuds dana! Zajedno protiv antisemitizma!", kaže da se pre ovih demonstracija pozivalo na ubijanje Jevreja. Šrojder upozorava da je na Fejsbuk stranici "Međunarodni Alkvuds dan u Beču - Slobodna Palestina", bio objavljen jedan crtež na kojem musliman u vodi davi Jevreja. Uz to je pisalo: "Svaki musliman dobija kantu vode."

Iz Kluba prijatelja Izraela u petak je došla pohvala bečkom Pokrajinskom birou za zaštitu ustavnog poretka, nakon što su službenici ovog biroa odmah započeli istragu o autoru ovog antisemitskog crteža. Sporan crtež je u međuvremenu uklonjen sa pomenute platforme.

Zeleni poslanik Šrojder traži od austrijske ministarke unutrašnjih poslova Johane Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) da preispita odluku o odobravanju Alkvuds demonstracija u Beču.

"One će biti provokantno blizu jevrejske sinagoge, pa još u subotu, jevrejski sveti dan", upozorava Šrojder.

Kritičarima islamističkih Alkvuds demonstracija pridružile su se juče i austrijske političke stranke NEOS, Narodna partija (ÖVP) i Slobodarska partija (FPÖ).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track