SKANDAL DRMA AUSTRIJU: MUP funkcionerima ÖVP budzašto prodavao stanove namenjene azilantima!
Foto: Beta.

Zeleni otkrivaju

SKANDAL DRMA AUSTRIJU: MUP funkcionerima ÖVP budzašto prodavao stanove namenjene azilantima!

Austrija -
Između 2005. i 2011. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, koje u nekoliko poslednjih madndata drži ÖVP, u bescenje prodalo 270 stanova

BEČ - Austrijski Zeleni obelodanili su nezapamćenu zloupotrebu stanova namenjenih azilantima od strane funkcionera Narodne partije Austrije (ÖVP).

Gabrijela Mozer (Gabriela Mozer), poslanica i zamenica poslaničkog kluba Zelenih u Saveznom parlamentu Austrije objavila je ugovor u kojem je kupac prvi čovek Austrijskog fonda za integraciju izbeglica i imigranata Franc Volf-Majer (Franz Wolf-Maier). Reč je o kupoprodajnom ugovoru kojim se Majeru prodaje stan od 64 m2 za samo 50.000 evra.

Gabrijela Mozer smatra da je reč o "insajderskom dogovoru", poslu između prijatelja kojim je "indirektno oštećena Republika Austrija", jer je plaćena cena stana smešno niska. Danas se u Beču pristojniji stan površine 64 m2 teško može kupiti za manje od 150.000 evra. Wolf-Majer je, prema tome, platio nepunu trećinu tržišne cene.

Gabrijela Mozer (Foto: www.parlament.gv.at)
Gabrijela Mozer (Foto: www.parlament.gv.at)

Ovo nije jedina ovakva kupovina iz vremena kada je Marija Fekter (Maria Fekter, ÖVP) bila savezna ministarka unutrašnjih poslova. U okiviru ovog ministarstva je i Austrijski integracioni fond (ÖIF). ÖIF je pre dve decenije, 1995/1996, kupio od jedne stambene zadruge, čije je sedište u Gracu, 167 stanova u bečkoj 11. i 20. opštini, po veoma povoljnoj ceni. Stanovi su plaćeni ukupno nešto više od 1,6 miliona evra, a kupljeni da bi se u njih smestile izbeglice koje su dobile azil u Austriji.

Godine 2008/2009, ministarka Fekter prodaje sve ove stanove jednom privatnom investitoru, preduzeću Dr Reinholda Frasla za 1.185.000 evra, dakle za nepunih 7.100 evra po stanu! Štaviše, ove stanove je ministarstvo prodalo za 433.000 evra nižu cenu nego što ih je platilo!

Iako su u trenutku prodaje bili 12 godina stariji nego kad su kupljeni, u međuvremenu je cena jednog kvadratnog emtra stana u Beču porasla dvostruko. Zato je prosto neverovatno da je država slučajno napravila ovako loš posao. Mozerova podseća da preduzetnik koji je kupio ove stanove može svaki od njih prodati za sigurno dvadeset puta veću cenu!

Franz Wolf-Maier (Foto: www.parlament.gv.at)
Franz Wolf-Maier (Foto: www.parlament.gv.at)

Mozerova je pod lupu stavila ne samo prodaju ovih 167 stanova, uključujući onaj Volf-Majerov. Proučila je detaljno jedan izveštaj Računskog suda Austrije objavljen početkom ovog juna. U njemu je pročitala da je između 2005. i 2011. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, koje u nekoliko poslednjih mandata drži ÖVP, u bescenje prodalo ukupno 270 stanova.

"Prodati su mreži insajdera, koji su bliski ÖVP-u. Dosad poznate činjenice i procedura potiču sumnju da se okupila grupa ljudi da bi profitirala od prodaje stanova", smatra poslanica Zelenih. "Stanovi su prodati bez posrednika, bez javnog oglasa, u proceduri koja nije bila nimalo transparentna", dodaje Mozerova.

Kupoprodajni ugovor Franca Volf-Majera
Kupoprodajni ugovor Franca Volf-Majera

Među ostalim, kupci ovih stanova u bescenje bili su, pored direktora ÖIF-a Volf-Majera, poreski savetnik ovog fonda, zatim direktor firme koja upravlja svim stanovima fonda, kao i više drugih lica koja očigledno imaju političku podršku ÖVP-a, shvatila je Mozerova. Ona se zato sada žestoko zalaže za potpuno transparentnu i profesionalnu proceduru prodaje državne imovine, "pogotovo u vremenu kada izbeglice spavaju po autobusima".

U ÖIF-u odbacuju optužbe o namernom nanošenju štete državi i i ličnom obogaćivanju. Argumentuju da im je dozvolu za prodaju stanova po niskoj ceni bio dao nadzorni organ, kuratorijum ÖIF-a, u kojem sede i predstavnici Visokog komesarijata UN za izbeglice. U ÖIF-u takođe smatraju da je Računski sud Austrije previsoko procenio vrednost ovih stanova, koji su bili teško amortizovani "specifičnim stambenim navikama" izbeglica koji su prethodno boravili u njima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track