NA POTERNICI ZBOG UBISTVA: Snimak na kojem austrijski islamista ubija taoca autentičan!

Tužilaštvo u Beču

NA POTERNICI ZBOG UBISTVA: Snimak na kojem austrijski islamista ubija taoca autentičan!

Austrija -
Mahmud se već duže vreme smatra jednim od najvažnijih aktera propagandne mreže Islamske države na namačkom govornom području

BEČ - Tužilastvo u Beču proširilo je poternicu za bečkim džihadistom Mohamedom Mahmudom, koji je u jednoj video-poruci prošle nedelje pretio Austriji i Nemačkoj i ubio jednog taoca.

Pravosudni organi su utvrdili da je video-poruka autentična, pa su proširili optužbe protiv Mahmuda za ubistvo, potvrdila je portparol tužilaštva Nina Busek.

Služba za zaštitu ustavnosti je analizirala video-poruku i polazi od toga, kako je kazala Busek, da je snimak na kojem Mohamed i njegov saborac puškom ubijaju dvoje ljudi autentičan. Inače, Mahmud se već duže vreme smatra jednim od najvažnijih aktera propagandne mreže Islamske države na nemačkom govornom području, pa je međunarodnom poternicom tražen zbog članstva u terorističkoj organizaciji.

Mahmud je rođen u Beču kao dete egipatskih imigranata. Zbog svoje veze sa terorističkom organizacijom u Austriji je bio osuđen na četiri godine pritvora, gde se dodatno radikalizovao. Nakon izdržane kazne preselio se u Nemačku gde je, posle širenja radikalnih stavova, bio na meti vlasti koje su ga proterale. Nakon proterivanja iz Nemačke, Mahmud se otišao u Tursku, gde je bio hapšen zbog pokušaja ilegalnog prelaska u Siriju.

Međutim, nakon kraćeg vremena provedenog u pritvoru turske vlasti su ga zamenile za turske vojnike koje je držala Islamska država. Mahmud očigledno detaljno prati zbivanja u Austriji, pa je svom ocu uputio ličnu poruku, nakon što je njegova porodica javno osudila njegovo delovanje u Islamskoj državi.

On je, kako prenose mediji, ocu poručio da okreće leđa porodici. Inače otac, hodža, nakon što se pojavio video snimak na kojem Mahmud ubija jednog taoca, javno se distancirao od sina. On je kao "budalaštinu" okarakterisao tvrdnju njegovog sina da su muslimani u Austriji zbog svoje vere zatvarani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja