PREDIZBORNA TRKA U BEČU: Crveni, narodnjaci i NEOS zvanično počeli kampanju

Zahuktava se borba za glasove

PREDIZBORNA TRKA U BEČU: Crveni, narodnjaci i NEOS zvanično počeli kampanju

Austrija -
Socijaldemokratska partija poziva na svoj predizborni start na bečkom sajmištu (Messe Wien) u Prateru

BEČ - Danas su zvanično predizbornu kampanju za bečke izbore započele i preostale tri od pet većih austrijskih partija: Socijaldemokatska partija (SPÖ), Narodna partija (ÖVP) i NEOS.

Prethodno su svoje predizborne skupove imale Slobodarska partija (FPÖ) i Austrijski Zeleni. Ovih pet partija će najverovatnije imati svoje odbornike u novom sazivu Skupštine Beča, posle izbora 11. oktobra.

Socijaldemokratska partija poziva svoj predizborni start na bečkom sajmištu (Messe Wien) u Prateru. Osim bečkog gradonačelnika Mihaela Hojpla (Michael Häupl), na ovom skupu se očekuje i predsednik ove partije, savezni kancelar Verner Fajman (Werner Faymann). Iako je najpre rečeno da Fajman neće doći na bečki predizborni skup svoje partije, izgleda da će ipak biti prisutan.

Narodna partija poziva svoje pristalice danas u bečke Sofijine sale (Sofiensäle), u 3. gradskoj opštini. Tu će biti i savezni šef partije, vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner).

NEOS se okuplja malo dalje od centra Beča, u dvorani SiMM City u 11. bečkoj opštini. Peter Filcmajer (Peter Filzmaier), poznati politikolog, izjavio je za ORF da će se ovogodišnja "bitka za Beč" odlučiti u površinski i stanovništvom velikim bečkim opštinama, u prvom redu u Favoritenu, Floridsdorfu i Donauštatu, to jest 10., 21. i 22. gradskoj opštini.

U nekadašnjim "radničkim tvrđavama" Beča, u kojima su do ne tako davno neprikosnoveno dominirale socijaldemokrate, sve veću popularnost imaju slobodarci. FPÖ je u ovim delovima Beča bolje organizovan nego ikada, tvrdi Filcmajer.

Dele i prezervative

Do 11. oktobra partijski aktivisti će prolaznicima na bečkim ulicama i trgovima deliti propagandne materijale i manje poklone - upaljače, hemijske olovke, napolitanke, keks (sa umotanim porukama na papiru, nosiocima sreće), pa i prezervative.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track