KLAJNŠMIT: Iza svih konfliklata u svetu stoji ekonomija!

Diskusija u Beču

KLAJNŠMIT: Iza svih konfliklata u svetu stoji ekonomija!

Austrija -
Resursi sveta pripadaju svima i zato je neophodan novi poredak, kako bi se omogućilo upravljanje svim ljudima u pokretu, kaže savetnik austrijske vlade o izbeglicama

BEČ - Podela na ekonomske i ratne izbeglice je pogrešna, jer iza svih konflikata stoji privreda, smatra savetnik austrijske vlade o izbeglicama Kilian Klajnšmit (Kilian Kleinschmidt).

On je tokom diskusije "Svi ekonomske izbeglice?", održane sinoć u Glavnoj biblioteci u Beču, podvukao da resursi sveta pripadaju svima i da je neophodan novi poredak, kako bi se omogućilo upravljanje svim ljudima u pokretu, bez obzira da li se radi o milionima klimatskih izbeglica ili onima koji beže od uslova ropstva.

Potpredsednika Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček naglasila je da se u aktuelnoj krizi vide posledice nedostatka evropske politike. Dablinski sporazum je, prema njenim rečima, trebalo već prilikom izmena 2012. godine da bude ukinut, ali za to nije postojala većina.

Takođe je ukazala da je do 2001. godine postojala mogućnost da se zahtev za azil podnosi u ambasadama Austrije, što je ukinuto, a što se sada odražava negativno. Lunaček je upozorila da postoji opasnost da se politika razvoja instrumentalizuje u sprečavanju neželjene migracije.

Lunaček je podvukla da je potrebno više hrabrosti u suočavanju sa izbegličkom krizom.

"Politika mora pre svega da se bori protiv strahova. Strah je najgori razlog za vođenje politike. Politiku bi trebalo voditi u cilju oduzimanja straha", istakla je ona.

Osnivač udruženja studenata iz Afrike u Austriji Jusuf Simbo Diakite ukazao je na potencijal migranata za Evropu, ali i potencijal dijaspore za zemlje porekla, jer oni ne šalju samo velika finansijska sredstava, već stvaraju radna mesta, otvaraju škole, bolnice i pokreću projekte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track