POTRAGA ZA OPASNIM ISLAMISTOM: Interpol raspisao poternicu za Mohamedom iz Austrije!
Foto: Printscreen Osterreich

Odao ga video snimak

POTRAGA ZA OPASNIM ISLAMISTOM: Interpol raspisao poternicu za Mohamedom iz Austrije!

Austrija -
Poternica je objavljena posle snimka na kojem Mohamed i nejgov saborac na nemačkom pozivaju u "sveti rat" protiv "nevernika i ubijaju dvojicu talaca

BEČ - Mohamed Mahmud (30), džihadista rodom iz Austrije, iz porodice egipatskih useljenika, koji je zbog radikalnog islamizma u Austriji osuđivan i sedeo u zatvoru, sada je i na Interpolovoj potrenici. Austrija ga traži zbog ubistva, teških telesnih povreda i terorističkih aktivnosti.

Austrija se na ovu poternicu odlučila posle objavljivanja jednog propagandnog video snimka Islamske države, koji je počeo da kruži internetom u avgustu ove godine. Na njemu se vide dvojica pripadnika ove terorističke organizacije koji na nemačkom pozivaju u "sveti rat" protiv "nevernika", te ubijaju dvojicu talaca koji kleče pred njima.

Nemački obaveštajni eksperti su sigurni u autentičnost snimka, kao i u identitet obojice džihadista: jedan je 28-godišnji Jamin A-.Z., salafist rodom iz Nemačke, a drugi je Muhamed Mahmoud iz Austrije. Posle objavljivanja videa austrijska optužnica i poternica protiv Mohameda proširene su i na zločin ubistva.

Prethodno, dok je još živeo u Austriji, Mohamed je objavio takođe jedan preteći video snimak. U njemu je pozivao na nedela protiv Austrije i Nemačke. Zato je u septembru 2007. bio uhapšen, zajedno sa svojom tadašnjom suprugom Monom S. Sud u Beču ga je osudio na četiri godine zatvora, a njegovu ženu na 22 meseca.

Posle puštanja iz zatvora 2011, Mohamed je pod lažnim imenom "Abu Usama Al-garib" objavio još video snimaka. Potom se odselio u Nemačku, pa u Egipat. Zna se da je kasnije bio u Turskoj, jer je tamo bio uhapšen. Turske vlasti su ga ubrzo pustile i veruje se da je sada u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track