ZLOČIN KOJI JE POTRESAO AUSTRIJU: Studentu 6 godina za ubistvo majke!

Mogao je da dobije doživotnu

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO AUSTRIJU: Studentu 6 godina za ubistvo majke!

Austrija -
Advokat optuženog govorio je o dugogodišnjem psihološkom teroru majke i fizičkoj sili koju je koristila protiv sina, čiji bes je odjednom eksplodirao

BEČ - Student Štefan Eduard (23) iz Štrashofa u Donjoj Austriji osuđen je na šest godina zatvora za ubistvo majke pre nešto više od godinu dana.

Mladić je posle ubistva sakrio majčin leš i pobegao u SAD. Tamo je uhvaćen i izručen Austriji. Mogao je da dobije doživotnu zatvorsku kaznu, ali je kazna mnogo blaža.

Njemu je 1. septembra prošle godine prekipelo neprestano uplitanje majke u njegov život i sputavanje njegovih planova.

Tog jutra je ona bila protiv njegovog planiranog putovanja u SAD. Nastala je svađa, u kojoj je sin prvo do nesvesti izudarao majku teškim pritiskivačem za papir, a onda joj zadao više uboda nožem. Majka je izdahnula, a on je leš sakrio u sanduk za posteljinu. Posle toga je odleteo u SAD.

Istražni kriminolozi su rekonstruirali način ubistva i utvrdili da se tragovi na lešu podudaraju sa iskazima sina o tome kako je ubio majku. Porotnici su sa pet za i tri glasa protiv odlučili da je reč o ubistvu bez predumišljaja, pa je zato i kazna znatno niža.

Sudski veštak za psihijatriju Adelhajd Kastner, utvrdila je da je optuženi uračunljiv, ali da ima šizoidne poremećaje, ograničenu emocionalnost i poremećaje ličnosti. Sve to nije čudno, jer je rastao uz psihički bolesnu majku, koja je uvek htela da ga odvoji od šire okoline.

Advokat optuženog govorio je o dugogodišnjem psihološkom teroru majke i fizičkoj sili koju je koristila protiv sina, čiji bes je odjednom eksplodirao.

S druge strane, državna tužiteljka je elaborirala da je optuženi planirao ubistvo, jer je mesec dana pre toga na internetu proučavao kako čovek može izmeniti svoj identitet. Tužiteljka se nije izjasnila o presudi, pa ona ostaje nepravosnažna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track