Najnovije vesti

(FOTO, VIDEO) OVA VRATA ĆE SE OTVORITI POSLE APOKALIPSE: Pogledajte šta krije skladište sudnjeg dana
Foto: AP

Evo kako ćemo preživeti kraj sveta

(FOTO, VIDEO) OVA VRATA ĆE SE OTVORITI POSLE APOKALIPSE: Pogledajte šta krije skladište sudnjeg dana

Planeta
Svaki put kada dođem ovde osećam se kao kad sam u katedrali. Ovo je mesto na kojem možete da zastanete i razmislite. To je jedinstveno mesto, veoma važno za ljude, kaže Koh

OSLO - Na dalekom severu Evrope, između Norveške i Severnog pola, mali arhipelag Svalbard skriva nešto što bi moglo da spasi svet u slučaju velike globalne katastrofe.

Svalbard je odabran jer se ovde u prirodnoj hladnoći može dugo, čak i u slučaju nestanka struje, očuvati seme. U trajno zamrznutom tlu, na temperaturi ispod nule čuva se nekoliko miliona semenki.

"Ovo skladište sagrađeno je kako bi čovečanstvo preživelo', objašnjava Mihael Koh iz Fondacije za seme.

Svalbard je izabran jer je geografski stabilno područje, a bez obzira na to što je udaljen, moguće je do njega ostvariti redovne letove.

"Ovo je poput svetog mesta. Svaki put kada dođem ovde, osećam se kao kad sam u katedrali. Ovo je mesto na kojem možete da zastanete i razmislite. To je jedinstveno mesto, veoma važno za ljude", kaže Koh.

Skladište sudnjeg dana kako ga neki zovu, naša je 'polica osiguranja'. Procenjuje se da se tamo nalazi 556 miliona semenki, a nove pošiljke stalno pristižu i skladište se na temperaturi od 18 stepeni ispod ništice kako bi se sprečilo njihovo raspadanje.

Čak i da nestane struje, temperatura bi se stabilizovala na osam stupeni, što je dovoljno nisko da se ovaj vredan sadržaj desetinama godina čuva na sigurnom.

Koh napominje da je sve očiglednija potreba za ovakvim skladištem koje je otvoreno 2008. godine.

"Poljoprivreda se ne prilagođava dovoljno brzo klimatskim promenama. Moramo da se prilagodimo povećanim temperaturama, vetru, olujama i poplavama, novim bolestima. Događa se tako da na polja pirinča dolazi slana voda, a to je problem. Ovo je raznolikost gena koje ćemo koristiti kako bismo prilagodili poljoprivredu, a ne znamo šta će nam biti potrebno za 50, 100 ili 500 godina", kaže Koh.

(CNN)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...