ZA LJUBITELJE UMETNOSTI: Velike bečke izložbe u prvoj polovini 2016. godine!
Foto: KHM Museumsverband

Bogata kulturna ponuda

ZA LJUBITELJE UMETNOSTI: Velike bečke izložbe u prvoj polovini 2016. godine!

Austrija -
Ruska avangarda i sopstveni život stvari, evropske festivalske kulture i barokne galerije, „Prater“ i car Franjo Josif I. - to su samo neke od tema kojima će se baviti bečke izložbe u prvoj polovini 2016. godine

BEČ - Ruska avangarda se ubraja u najuzbudljivija poglavlja umetnosti 20. veka. Bečka Albertina sa izložbom „Od Šagala do Maljeviča. Ruska avangarda“ osvetljava raznovrsnost umetnosti te epohe. Ukupno 140 remek-dela demonstriraju u osnovi različite stilove, principe forme i estetske ideje, koji se ne nalaze samo kod istovremeno nastalih dela različitih umetnika već delimično i unutar jednog te istog umetničkom opusa. Izložba traje od 26. februara do 26. juna 2016. godine.

Bečka Kunsthale u Muzejskom kvartu u okviru izložbe „The Promise of Total Automation“ bavi se stvarima i njihovim sopstvenim životom. Izložba predstavlja dela umetnika koji su se prethodnih godina bavili tom temom i različitim teorijama (11.3.-29.5.2016).

Aviator, Kazimir Maljevič ( Foto  St. Petersburg, Ruski državni muzej)
Aviator, Kazimir Maljevič ( Foto St. Petersburg, Ruski državni muzej)

Bečki Muzej istorije umetnosti otvoren je 17. oktobra 1891 na čuvenoj bečkoj Ringštrase i 2016. godine slavi svoj 125-ogodišnji jubilej sa velikom izložbom „Pravljenje proslava“. Predstaviće se kultura proslava na dvoru, u gradu i u seoskim uslovima, koje su se u Evropi pojavile od kasnog srednjeg veka i renesanse do 18. veka (8.3.-18.9.2016).

Na dan 7. aprila 1766. godine car Josif II. predao je carsku oblast namenjenu lovu - „Prater“ javnosti na upotrebu. Bečki Muzej Karlsplac sa izložbom „250 godina Pratera“ usmerava fokus na raznoliku istoriju ove oblasti nedaleko od centra grada u 2. bečkom okrugu. Bečki muzej raspolaže velikim zbirkama na temu „Pratera“, jedan deo ovih objekata je stalno izložen u Praterskom muzeju u Planetarijumu (10.3.-21.8.2016).

Od 20. marta 2016. godine u galeriji Donji Belvedere biće predstavljena izložba „Od Klimta do Kupke. Umetnost oblika – Modernizam u Habsburškoj monarhiji“. Povodom 100 godina od smrti cara Franje Josifa u Beču će sledeće godine na nekoliko mesta u gradu biti organizovana izložba „Franjo Josif 1830-1916“ koja će biti podeljena u nekoliko tematskih oblasti. U centru izložbe biće sam vladar posmatran i sa kritičke tačke gledišta pri čemu se politika ne izostavlja u potpunosti. Tako će u dvorcu Šenbrun biti prikazana izložba „Čovek & Vladar“.

Nadvojvoda Franc Josif kao dete (Foto SKB Repro)
Nadvojvoda Franc Josif kao dete (Foto SKB Repro)

Povodom stogodišnjice od smrti cara Franje Josifa I. u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci predstaviće se izložba „Večiti car“ koja u središtu pažnje prikazuje cara kao javnu ličnost, koja je u 19. veku bila najčešće oslikavana (8.4.-30.10.2016). Anzelm Kifer (Anselm Kiefer) jedan je od najznačajnijih umetnika današnjice. Na prvoj njegovoj retrospektivi bečka Albertina prikazuje od 18. marta do 19. juna 2016. godine više od 30 monumentalnih dela njegovih čuvenih drvoreza. Kiferova dela svedoče o njegovom intenzivnom bavljenju nemačkom istorijom, istorijom kulture i mitologijom.

Izložba „Šešir“! Društvena istorija pokrivene glave“ u Bečkom muzeju Karlsplac (Karlsplatz) prikazuje šešire i njihove vlasnike kao i njihovu povezanost sa bečkim građanskim društvom od 19. veka do danas. Izložba se prikazuje od 9. juna do 30. oktobra 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track