PESIMISTI U DUŠI: Austrijanci očekuju da će 2016. biti gora od ove godine!

CRNE IM SE MISLI ROJE

PESIMISTI U DUŠI: Austrijanci očekuju da će 2016. biti gora od ove godine!

Austrija -
BEČ - Stanovništvo Austrije skeptično dočekuje novu 2016.godinu, smatrajući da će biti teža godina nego odlazeća

U poređenju sa protekle tri decenije brige su se povećale pokazuje istraživanje bečkog Kurira, koje je sproveo institut OGM.

"Strah od materijalnog gubitka je osećaj koji trenutno najviše utiče na raspoloženje Austrijanaca", rezimirao je rezultate istraživanje šef OGM instituta Volfgang Bahmajer. Tako su Austrijanci, kada je reč o povećanju siromaštva, jasno pesimističniji nego što su bili još pre 30 godina.

Prema aktuelnom istraživanju, čak 67 odsto Austrijanaca očekuje da će siromaštvo rasti iduće godine, a 1986. godine taj broj je bio na "svega" 40 procenata. Pored toga 54 odsto Austrijanaca kaže da očekuje da će iduće godine morati dalje da "steže kaiš", a 36 procenata očekuje da će moći da se ponaša isto kao i ove godine kada je reč o ličnim finansijama.

Što se ekonomske situacije tiče 30 odsto očekuje pogoršanje krize, a 18 procenata čak i dodatne krize. Upitani o ličnim očekivanjima za 2016, 54 odsto je kazalo da očekuje da će im iduća biti ista kao i odlazeća godina, a 23 procenata očekuje da će biti lošija, dok samo 17 odsto isčekuje boljitak. Takođe među Austrijancima vlada i strah od povećanja poreza, te čak 70 odsto očekuje veće poreze tokom iduće godine.

Po pitanju penzija 94 procenata očekuje da će uslediti dalje podizanje starosne granice za odlazak u penziju. Kada je reč o kriminalu 61 odsto očekuje rast, što je blagi pad u poređenju sa rezultatima od pre 20 godina, kada je 65 odsto očekivalo rast. Upitani za nezaposlenost 70 procenata Austrijanaca očekuje dalji rast. Austrijanci su postali I skeptičniji po pitanju mira u EU. Pre 30 godina čak 80 odsto je bilo uvereno da će biti očuvan mir u EU, a sada to mišljenje deli svega 50 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track