NEMAČKA KANCELARKA LIČNOST GODINE: Merkelova pobedila Putina i papu
Foto: Reuters 17 Dec 2015

NEMAČKA KANCELARKA LIČNOST GODINE: Merkelova pobedila Putina i papu

Planeta -
Nemačka kancelarka Angela Merkel je, po izboru novinara francuske agencija AFP, najuticajnija ličnost u 2015. godini.

Na drugom mestu ličnosti koje su najviše uticale na svetska dešavanja našao se ruski predsednik Vladimir Putin, na trećem papa Franja, a za njima slede građani Pariza i lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi. Svoje mesto na listi dobili su i kandidat za nominaciju Republikanske partije za predsednika Donald Tramp, premijer i bivši ministar ekonomije Grčke Aleksis Cipras i Janus Varufakis, kao i američki državni sekretar Džon Keri i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif.

Merkelova je, kako objašnjava AFP, svojom politikom otvorenih vrata privukla oko milion izbeglica u Nemačku tokom 2015. godine. Za izbeglice iz Sirije i Avganistana ona je bila "mama Merkel" iako su, istovremeno, pojedine njene kolege iz Evrope i stranke bile manje gostoprimljive, a neke čak i otvoreno kritikovale dolazak izbeglica.

Ona se pokazala kao lider Evrope i ekonomske krize u Grčkoj zauzevši čvrst stav u vreme kada je krajnje levičarska vlada te zemlje odbijala mere štednje kako bi spasila svoju ekonomiju i mesto u EU.

Foto AP
Foto AP

Putin se nametnuo kada se razgovaralo o gorućim temama. Predsednik Rusije Vladimir Putin, nakon prošlogodišnjeg prvog, zauzeo je drugo mesto na listi ličnosti koje su najviše uticale na svetska dešavanja u prethodnoj godini.

Iako su ga svetski lideri ignorisali i 2014. godine uveli sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, Putin je uspeo da se ove godine nametne kada je bilo reči o gorućim svetskim problemima.Prema oceni francuskih novinara, predsednik Sirije Bašar al Asad duguje svoj politički opstanak vojnoj podršci Rusije, a dva saveznika su postala neophodna jedna drugom za okončanje rata u Siriji.

Foto AP
Foto AP

Novinari AFP-a istakli su i da je Papa Franja, poreklom iz Argentine, značajno uticao na rešavanje teških pitanja iz svog rodnog područja, od pomirenja SAD i Kube do ostvarivanja napretka ka uspostavljanju mira u Kolumbiji.

Takođe, on je bio aktivan na globalnom nivou, što je pokazala i njegova "hrabra" turneja po Centralnoj Africi u cilju modernizovanja i otvaranja Katoličke crkve.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Parižani su se, takođe, našli na ovoj listi nakon što je 1,5 miliona stanovnika tog grada izašlo na ulice prestonice posle terorističkih napada na "Šarli Ebdo" u januaru ove godine u kojima je ubijeno 17 osoba. Pariz su, podseća agencija, ponovo napali pripadnici Islamske države u novembru ove godine kada je poginulo 130 osoba.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

S druge strane, lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi bio je mahom nevidljiv tokom godine, ali je IS proširila svoju "smrtonosnu kampanju" van teritorije koju kontroliše u Iraku i Siriji i pojačala prisustvo u Libiji, ocenjuje AFP.

Takođe, IS je preuzela odgovornost za obaranje ruskog aviona iznad Sinaja u Egiptu.

Foto AP
Foto AP

Burmanska prodemokratska političarka i liderka opozicione stranke u Mjanmaru Aun San Su Ći se, takođe, našla na spisku najuticajnijih nakon što je proglasila pobedu na parlamentarnim izborima u toj zemlji posle skoro 30 godina demokratskih borbi.

Foto Reuters
Foto Reuters

Svoje mesto na listi, takođe, zauzeo je konzervativni i provokativni biznismen Donald Tramp koji, ocenjuje AFP, deluje kao da ga je nemoguće svgrnuti s vrha republikanskih anketa i mogao bi da bude glavni protivnik demokratskom kandidatu Hilari Klinton na predsedničkim izborima SAD 2016. godine.

Foto AP
Foto AP

Nakon njega slede Cipras i Varufakis kao simbol otpora merama štednje, propisanim Grčkoj kao lek zbog katastrofalnih višegodišnjih finansijskih malverzacija. Iako je Cipras morao da odustane od svojih ključnih izbornih obećanja, partija Siriza postala je uzor krajnjoj levici u Evropu među kojima je i stranka Podemos iz Španije.

Foto AP
Foto AP

Ove godinu fudbal je bio u centru svetske pažnje zbog "pogrešnih" razloga nakon što je Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) potresao korupcioni skandal, a odlazeći predsednik Fife Set Blater zasenio je sportska dešavanja i tako dobio svoje mesto na listi.

Foto AP
Foto AP

Američki državni sekretar Džon Keri i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif dele poslednje mesto na spisku najuticajnijih ličnosti u prethodnoj godini nakon što su postigli "istorijski sporazum" o iranskom nuklearnom programu. "Ponekad se diplomatijim, strpljenjem i upornošću može naći rešenje i za najsloženija pitanja", poručili su novinari AFP-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track