UGOSTITELJI MOGU DA ODAHNU: Letnje bašte neće se zatvarati ni zimi!
Foto: Kurir Austrija

Poslednje otvaranje

UGOSTITELJI MOGU DA ODAHNU: Letnje bašte neće se zatvarati ni zimi!

Austrija -
BEČ Danas se otvara sezona letnjih bašti i bečki ugostitelji konačno mogu da izbace stolove na trotoare

Ovo bi međutim, trebalo da bude, kako saopštava Privredna komora Beča poslednje "otvaranje" jer se očekuje da napokon bašte restorana i kafića u Beču rade tokom čitave godine.

Predsednik Sekcije ugostitelja gradske komore Petar Dobčak (Peter Dobcak) koja se zalaže za fleksibilno a ne fiksno radno vreme bašti rekoa je da je zatraženo da "se vlasnicima kafića i restorana dozvoli da i tokom zime mogu da iznesu nekoliko stolova u toku dana, ukoliko je lepo vreme". "Uveče bi ih ponovo sklonili sa trotoara", kaže Dobčak.

On je istakao da je potrebno da se ugostiteljima dozvoli držanje bašti i tokom zimskih meseci i zbog novoizglaasnog zakona o potpunoj zabrani pušenja unutar ugostiteljskih objekata. Dobčak je optimista i veruje da će do jeseni ovo pitanje biti pozitivno rešeno, a 1800 bečkih letnjih bašti raditi po novom režimu, odnosno ostati otvorene i tokom zimskih meseci. Njihov zahtev podržala je i Bečka turistička organizacija.

Da podsetimo u austrijskoj prestonici do sada je na snazi bila tromesečna zabrana rada letnjih bašti, (od početka decembra do kraja februara), zbog čega ugostitelji imaju smanjen promet. Osim toga izdavale su se sezonske dozvolezbog čega svake su ugostitelji godine ponovo podnosili zahteve za obnovu dozvola za rad letnjih bašti... Posle mnogobrojnih polemika izgleda da je rešenje problema na vidiku.

(V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track