HOJPL PRIVREMENI ŠEF SPÖ: Možda ÖVP iskoristi našu situaciju, ali ne savetujem im prevremene izbore!
Foto: Printscreen Krone.at

Austrija sa klimavom vladom

HOJPL PRIVREMENI ŠEF SPÖ: Možda ÖVP iskoristi našu situaciju, ali ne savetujem im prevremene izbore!

Austrija -

BEČ - Predsedništvo vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) usvojilo je danas kasno po podne u Beču mapu puta za imenovanje novog šefa stranke, pošto je dosadašnji Verner Fajman podneo ostavku na sve političke funkcije

Novi lider partije trebalo bi da bude imenovan za nedelju dana, a zvaničan izbor šefa partije planiran je za skupštinu stranke 25. juna u Beču. Tu najavu saopštio je gradonačelnik Beča Mihael Hojpl, koga je Predsedništva SPÖ0 zamolilo da privremeno preuzme vođstvo strankom.

Prema njegovom mišljenju, novi lider SPÖ trebalo bi da preuzme i mesto kancelara. Hojpl je naglasio da može prihvatiti "čista srca" molbu da preuzme privremeno vođenje stranke, jer nema nameru da se "preseli" na savezni nivo. On je podvukao da kao privremeni šef stranke neće biti kancelar.

O partijskom programu biće sprovedeno istraživanje među članstvom, najavio je Hojpl. Koalicionom partneru, Narodnoj partiji (ÖVP), on je savetovao da ne bi bilo pametno odlučiti se za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora. Hojpl je upozorio ÖVP da ne iskoristi aktuelnu situaciju SPÖ.

"Ne može se isključiti da ÖVP iskoristi situaciju u kojoj je SPÖ, ali mogu samo da im poručim da ne bih savetovao prevremene izbore. Mi ćemo u svakom slučaju biti spremni i za takav scenario", zaključio je Hojpl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track