IZBORNE NEPRAVILNOSTI U GORNJOJ AUSTRIJI: Gradonačelnik Helfenberga pocepao tri glasa
Foto: Printscreen Kurier.at

Nove prijave FPÖ

IZBORNE NEPRAVILNOSTI U GORNJOJ AUSTRIJI: Gradonačelnik Helfenberga pocepao tri glasa

Austrija -

BEČ - U Austriji, nakon održanih predsedničkih izbora, sve su učestalije vesti o nepravilnostima koje dospevaju u javnost, prenosi danas bečka štampa

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dan posle drugog kruga izbora, u kojem je tesnu pobedu odneo kandidat Aleksander van der Belen, pokrenulo istragu u četiri opštine, gde su navodno glasovi pristigli putem pošte prerano otvarani, sada se pojavila vest o nepravilnostima u dve opštine, ovaj put u Gornjoj Austriji.

U mestima Helfenberg i Ahorn došlo je do nepravilnosti, tvrdi poslanik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) u pokrajinskoj skupštini Ulrike Val. Ona je istakla, kako prenosi austrijski dnevnik "Oberesterajhiše nahrihten", da je gradonačelik Helfenberga pocepao tri glasčka listića. U Ahornu jedna žena nije mogla da glasa, jer je greškom registrovana kao glasač putem pošte.

Gradonačelnik Helfenberga Štefan Helcl tvrdi da je imao pisano odobrenje Socijaldemokratske partije (SPÖ), FPÖ i njegove Narodne stranke (ÖVP), da kao predsednik izborne komisije uništi one listiće koju su bili prekobrojni.

"Dogovorili smo da uništimo tri nevažeća glasa kako ne bi menjali izborni rezultat", kazao je on. U Ahornu jedna žena glasala je u prvom krugu putem pošte, ali u drugom je želela da izađe na biralište. Ona se nije nalazila na spisku glasača u biralištu i tako nije mogla da preda svoj glas. Gradonačelnik Ahorna Jozef Hintenberger ističe da tako nešto više ne sme da se desi, ali da se greške događaju tamo gde rade ljudi.

FPÖ trenutno još uvek razmatra da li će uložiti žalbu na ishod predsedničkih izbora, prikupljajući podatke o nepravilnostima. Ukoliko se utvrdi da te nepravilnosti utiču na konačan ishod stranka će, kako je ranije najavljino, podneti zalbu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track