Doskocil ima plan za povratak izbeglica!
Foto: Reuters

Uključuju se u nemački projekat

Doskocil ima plan za povratak izbeglica!

Austrija -

BEČ - Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil želi da podstakne konkretan program za povratak sirijskih izbeglica, a prve razgovore o tome vodio je na Samitu NATO u Varšavi sa potpredsednikom jordanske vlade

Doskocil predlaže uspostavljanje škola i sličnih ustanova u Jordanu, u kojem je smešteno dva miliona izbeglica. Te ustanove bi, prema njegovom predlogu, vodile sirijske izbeglice iz Austrije koje su prošle odgovarajuću obuku.

"Ovaj projekat je samo jedan mali kamen u mozaiku, ali je barem model za početak", istakao je Doskocil.

Prema njegovim rečima organizaciju bi preuzele državne institucije sa nevladinim organizacijama, pri čemu bi logistiku stavila na raspolaganje vojska.

Tokom Samita je Doskocil, prema pisanju medija, izrazio spremnost učešća Austrije u nemačkom projektu obuke avganistanske vojske za borbe u planinama.

"Saradnja, zbog novih oblika pretnji, služi pre svega našoj bezbednosti. Ona neće uticati na našoj neutralnosti", poručio je Doskocil.

Kao razlog za učešće u misiji u Avganistanu, on je naveo i problem migracije, jer Avganistanci predstavljaju drugu po veličini izbegličku grupu u Austriji, a za njihov povratak je potrebno uspostaviti bezbedne zone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track