(VIDEO) DŽIHADISTI PRAVE NOVO UPORIŠTE: Evo u koju državu će se preseliti
Foto: Profimedia

Ne odustaju

(VIDEO) DŽIHADISTI PRAVE NOVO UPORIŠTE: Evo u koju državu će se preseliti

Planeta -

Otkako su pre dve godine osvanuli snimci iz Jugoistočne Azije sa borcima pod crnom zastavom ID, sve više raste broj članova ove terorističke grupe u ovom delu sveta.

Nekoliko militantnih skupina u Indoneziji već se zaklelo na odanost ID-u, kao i oni koji stoje iza bombardovanja u Džakarti, dok u Maleziji simpatizeri ID aktivno deluju na društvenim mrežama. Nekoliko stotina jugoistočnih Azijata sad su u Siriji i Iraku gde su formirali grupu Katibah Nusantara koja tvrdi da predstavlja jugoistočne Azijate koji se bore za isti cilj kao i ID, piše CNN.

Nemiri zbog aktivnosti u vezi sa delovanje ID u južnom delu Filipina podigli su nivo zabrinutosti da bi region uskoro mogao postati tzv. teritorija ili provincija Islamske države.

Filipinske sigurnosne službe odbile su grupe poput Abu Sayyaf, nekoliko frakcija koje su proglasile vernost ID, a reč je o grupi kriminalaca i razbojnika. Time su službe dosta podcenile opasnost koja im preti. Sama grupa Abu Sayyaf nije homogena u svojim stavovima i kod njih ima onih koji su više zainteresovani za novac nego za ideologiju.

Ali stvarnost je takva da su se ti banditi pokazali kao teški protivnici filipinskih tajnih snaga. Vojska je korumpirana. Takođe, profesionalnost filipinske vojske posebno je pitanje. Značajna prepreka buntu i protivterorističkim operacijama na jugu su mito i korupcija među vojnicima.

Prema jednoj američkoj studiji, SAD je dao 441 miliona dolara filipinskoj vojsci između 2002. i 2013. godine da bi se borili protiv Abu Sayyifa, ali nikakve značajne promene nisu napravljene, ova grupa samo je jača, a ne slabija.

Regionalna saradnja biće potrebna kako bi se rešila opasnost koja proizlazi iz regije Sulu koja predstavlja veliki problem i izazov u borbi protiv širenja ID-a. Zbog duge istorije militantnih aktivnosti i nasilja, južni Filipini često su zanemareni.

Ali Jugoistočna Azija itekako se nalazi na ID-ovom radaru što dokazuju i povećani pokušaji lokalnih podržavalaca i simpatizera da privuku pažnju, a južni Filipini trenutno su najslabija karika u naporima da se smanji rastuća pretnja ID-a.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track