BIVŠI VICEKANCELAR UPOZORAVA: Priznajte, suočeni smo s podmuklim Trećim svetskim ratom!
Foto: Wikipedia

Stav

BIVŠI VICEKANCELAR UPOZORAVA: Priznajte, suočeni smo s podmuklim Trećim svetskim ratom!

Austrija -

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek izjavio je u četvrtak da je svet suočen sa podmuklim Trećim svetskim ratom, apelujući na političare da konačno spoznaju stanje.

On je u izlaganju na otvaranju izložbe "Lili Marlen - šlager piše istoriju", u dvorcu Vajtra, ukazao da se sukobi sve više približavaju Evropi, podsećajući na konflikt u Ukrajini i brojne terorističke napade u gradovima starog kontinenta.

"Suočavamo se sa podmuklim Trećim svetskim ratom, a uzrok tome što se ozbiljnost stanja ne spoznaje je u činjenici da je sećanje na velke ratove izbledelo, a niko ne želi da misli na suprotnost miru"; objasnio je Busek. On je ukazao na to da su se karakteristike rata promenile, dodajući da smo suočeni sa podmuklim uvlačenjem ratnih sukoba u društvo.

"Ne radi se više o želji pojedinih zemalja da vladaju, već smo suočeni sa snagama koje žele da pogode društvo", podvukao je Busek. Politika, prema njegovim rečima, nije još shvatila s čime se svet suočava, a opšti problem društva je nedostatak duhovne orijentacije, uz težnju ka agersiji, koja se pokazuje preko socijalnih mreža, gde nedostaje nedostak socijalne kontrole.

I pored akutne situacije, Busek pozitivno gleda u budućnost i uveren je da ćemo uspeti da savladamo nove izazove, ali da je neophono promeniti razmišljanja i odustati od nacionalističkog razmišljanja.

"Pre 25 godina se sticao utisak da Evropa snažnije srasta, a danas imamo ponovo trend u suprotnom smeru. To pokazuje čak i Austrija, koja je sa gotovo svim svojim susedima, na primer po pitanju izbeglica, imala sporove", kritikovao je Busek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track