SKANDAL U AUSTRIJI UOČI PONOVLJENIH IZBORA: Otkriveni neispravni glasački listići!
Foto: Printscreen Krone.at

možda ponove i štampamanje

SKANDAL U AUSTRIJI UOČI PONOVLJENIH IZBORA: Otkriveni neispravni glasački listići!

Austrija -

BEČ - Predsednički izbori u Austriji, posle poništavanja drugog kruga zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova, ponovo su predmet podsmevanja u svetu.

Naime, štamparija koja je radila glasačke listiće napravila je greške u izradi listića za predstojeće glasanje u 2. bečkoj opštini, a pojavila se ista greška i na jednom listiću za predsedničke izbore.

Kako mediji navode, na koverti za glasanje jedna lepljiva traka nije bila ispravna, što je dokazano u 26 slučajeva za ponovljene lokalne izbore u 2. bečkom okrugu. Posle provere, pojavila se i jedna koverta za predsedničke izbore koja sa istom greškom.

"Proveravamo sve do detalja", poručio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksander Marakovic.

Trenutno Ministarstvo proverava sve glasačke listiće, jer ako se ustanovi da je ta greška prisutna na velikom broju moraće ponovo da se štampaju. To će značiti dodatne troškove od oko 1,1 miliona evra, ali što je najgore moglo bi ugroziti utvrđeni termin za održavanje izbora za predsednika Austrije, a to je 2. oktobar.

To bi opet značilo da vlada mora odlučiti o novom terminu, a to bi uslovilo još dužu predizbornu kampanju. Ministarstvo unutrašnjih poslova, međutim, odbacuje tu mogućnost i tvrdi da će sve biti u redu i da će izbori moći da se održe 2.oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track