AMERIČKI MEDIJI BESNI: Kina je ponizila Baraka Obamu! Ono što je uradila je čista provokacija!
Foto: AP

Samit G20

AMERIČKI MEDIJI BESNI: Kina je ponizila Baraka Obamu! Ono što je uradila je čista provokacija!

Planeta -

Barak Obama dobio je krajnje neadekvatan tretman prilikom dolaska na Samit G20, koji se održava u kineskom Hangdžouu, tvrde američki mediji.

"Njujork tajms" osuo je drvlje i kamenje na zvanični Peking zbog, kako piše, omalovažavanja predsednika SAD. Ovakva reakcija Amerikanaca došla je nakon "incidenta" na aerodromu u Hangdžouu.

Naime, Barak Obama je, za razliku od većine lidera, dočekan bez uobičajenog protokola: crvenog tepiha, kratkog poziranja za okupljene novinare i ostalih detalja koji odlikuju jednu posetu ovakvog nivoa.

Ipak, ono što je najviše iznerviralo Amerikance jete činjenica da je njihov predsednik bio primoran da izađe kroz donja, pomoćna vrata aviona. "Tajms" smatra da je u pitanju klasično "diplomatsko ponižavanje SAD".

"Obama izlazak kroz pomoćna vrata aviona koristi isključivo kada putuje u zemlje u kojima mu je bezbednost izuzetno ugrožena, recimo u Avganistan. Kina nije taj slučaj, te ovaj potez spada isključivo pod provokaciju", navodi "Tajms".

U prilog tvrdnjama uglednog lista ide i činjenica da je Suzan Rajs, Obamina savetnica za bezbednost, koja se pobunila zbog toga što američkim reporterima nije dozvoljeno da fotografišu Obamin dolazak, razmenila teške reči sa kineskim zvaničnicima.

"Kada je videla skandalozan tretman prema predsedniku Obami, Rajs je izgledala besno. Prošla je ispod plave trake kako bi se približila Obami, kada su je kineski redari zgrabili i izgurali van ograđenog prostora. Predstavnik Ministarstva diplomatije Kine upozorio ih je da 'ublaže stav', jer okolo 'ima novinara'", piše američki list.

S druge strane, kineski list "Global tajms" navodi da su "zapadni mediji naduvali priču i pokušali da izazovu incident, ali da je Obama spustio loptu".

Šen Dingli, kineski ekspert za međunarodne odnose, smatra da ovakvo ponašanje prema Obami nije slučajno.

"SAD odlično znaju zbog čega su naljutile Kinu. Ovakav stav Pekinga uzrokovan je američkim mešanjem u unutrašnje stvari Kine, pre svega u aktivnosti u Južnokineskom moru. Čak i ove sitne provokacije su odgovor na to ponašanje", tvrdi Dingli.

(Vesti-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track