KURC OTVORENO: Zabrinut sam zbog islamske radikalizacije na Balkanu
Foto: Reuters

Problem

KURC OTVORENO: Zabrinut sam zbog islamske radikalizacije na Balkanu

Austrija -

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji je otputovao u Njujork da bi učestvovao na Generalnoj skupštini UN, izrazio je zabrinutost zbog islamske radikalizacije na zapadnom Balkanu.

U Predstavništvu Austrije pri UN večeras će, na njegovu inicijativu, biti organizovan skup sa šefovima diplomatija država zapadnog Balkana.

Kurc je rekao novinarima da zemlje zapadnog Balkana, suočene s izazovima Bregzita i odnosa Unije prema Turskoj, ne smeju da izgube svoju evropsku perspektivu. Prema njegovim rečima, posebno se u Albaniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu moraju suprostaviti rastućoj islamskoj radikalizaciji, jer se tamo širi versko-ideološki uticaj. Pritom, ženama se plaća da bi se šetale ulicama potpuno zabrađene, dodaje on.

Kada je reč o nacrtu zaključaka samita u UN o izbegličkoj krizi, Kurc smatra pozitivnim to što postoji svest da se radi o globalnom problemu. On smatra da je važno da se na skupu u UN podvuče da sve zemlje sveta moraju preuzeti odgovornost i da pogođene zemlje ne smeju biti ostavljene same.

Kurc ukazuje na to da ne treba očekivati da će ovaj samit doneti rešenje, ali zaključak predviđa da se do 2018. izradi "Globalni pakt za izbeglice". Zaključak je politička izjava u kojoj se iskazuje solidarnost i spremnost na podelu tereta, kao i na međunarodnu saradnju u cilju obezbeđivanja sigurne, regulisane i legalne migracije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track