(FOTO) SLUČAJ MALE NADIN (8): Bolnica u Insbruku mora da isplati roditeljima odštetu od 567.000 evra
Foto: Printscreen Krone.at

mučna pobeda

(FOTO) SLUČAJ MALE NADIN (8): Bolnica u Insbruku mora da isplati roditeljima odštetu od 567.000 evra

Austrija -

INSBRUK - Sve je počelo od jednostavne operacija bruha a završilo se zbog loše anestezije tragedijom za tada dvomesečnu bebu.

Mala Nadina (8) je od 2008 godine invalid i njoj je potrebna konstantna nega. Lekari su oslobođeni odgovornosti a bolnica u Insbruku je isplatila do sada najveću odštetu u Austriji.Sa samo mesec i po dana starosti maloj Nadini je operisan bruh u bolnici u Insbruku. Na izgled sasvim jednostavna operacija , dovela je do ozbiljnih komplikacija u njenom slučaju.

Tom prilikom je mlada pacijentkinja pretrpela ozbiljno oštećenje mozga. Od tog trenutka Nadine ne može da hoda i sedi bez nečije pomoći. Izgubila je čulo govora, vida a i njene motoričke sposobnosti su u potpunosti narušena. Devojčica pati i od napada epilepsije. Do kraja njenog života biće joj neophodna konstantna nega i briga trećeg lica.Klinika odgovorna za tragičan slučaj.

foto printscreen krone.at
foto printscreen krone.at

Dugi niz godina , čitav slučaj vezan za odgovornost po osnovu tragičnih posledica operacije se razvlači i nesrećni roditelji su dobijali samo izgovore. Sve do sada, kada je konačno presuđeno da je klinika odgovorna za tragediju i da je po tom osnovu dužna da isplati roditeljima pored do sada isplaćenih 120.000 evra još dodatnih 567.000 evra. Tome treba dodati i dodatne isplate po osnovu kamata 79.000 EUR i sudskih troškova 88.000 EUR.

„Ovo je do sada najveći iznos odštete koji je ikada isplaćen u Austriji“ , rekao je Tomas Juen , advokat porodice. U svojoj izjavi je dodao i činjenicu da je budućnost male Nadine takođe obezbeđena, jer se klinika u Insbruku obavezuje da i ubuduće plaća sve nastale troškove u vezi sa lečenjem i brigom o nesrećnoj devojčici.

Roditeljima je sada koliko-toliko laknulo, jer je neko ipak proglašen krivim i odgovornim za patnje njihovog deteta. Komora za rad u Tirolu pružala je pravnu pomoć porodici još od 2010 godine, tako da su roditelji bili oslobođeni pritiska od finansijskog rizika u borbi sa daleko nadmoćnijim protivnikom, rekao je predsednik komore Ervin Cangler ( Erwin Zangler).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track