(VIDEO) PREDIZBORNA PODELA U FPÖ: Knjiga "Za slobodu Austrije" uzdrmala desničarske redove!
Foto: Printscreen Youtube

Štrahe u klin Hofer u ploču

(VIDEO) PREDIZBORNA PODELA U FPÖ: Knjiga "Za slobodu Austrije" uzdrmala desničarske redove!

Austrija -

BEČ - Knjiga Slobodarske partije „Za slobodnu Austriju“ izazvala je polemiku pred ponovljene izbore za predsednika Austrije ali i unutar same Slobodarske partije (FPÖ).

Dok se lider slobodaraca Hajnc Kristijan Štrahe distancirao od knjige, predsednički kandidat Norbert Hofer, bio je znatno blaži prema sadržaju knjige.

Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora (DÖW) ocenio je knjigu „Za slobodnu Austriju“, u kojoj se koristi nacistička retorika, kao ekstremno desničarsku. U knjizi se izbeglice upoređuju sa insektima, a žene se svode na "mašine za rađanje dece".

Knjiga „Za slobodnu Austriju“ je delo, koje je izdao kandidat za predsednika Austrije Norbert Hofer (FPÖ), a za koje su i Hofer i predsednik FPÖ Hainc-Kristian Štrahe (Heinz-Christian Strache) pre nekoliko godina napisali predgovor.

Međutim dok se Štrahe u izjavi za medije jasno distancirao od sadržaja knjige, izjavivši da je predgovor napisao a da prethodno nije pročitao knjigu, njegov stranački kolega i kandidat za predsednika Austrije Hofer je svoj predgovor kao i sam sadržaj knjige predstavio kao bezazlene.

On je u razgovoru za Puls 4 izjavio da knjiga nije toliko loša, da svakako nije savršena, ali da je sadržaj sveukupno u redu. Različiti stavovi Slobodarskog političkog vrha ukazuje na neslogu po pitanju, da li su ekstremno desničarski stavovi prihvatljivi ili ne.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track