(VIDEO) BEZBEDNOSNE SLUŽBE UPOZORAVAJU: U Austriji povećana opasnost od terorizma!
Foto: Printscreen Heute.at

sa migrantima stigle i terorističke ćelije

(VIDEO) BEZBEDNOSNE SLUŽBE UPOZORAVAJU: U Austriji povećana opasnost od terorizma!

Austrija -

BEČ- Direktor Savezne službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) Peter Gridling upozori je na povećanu opasnost od terorizma u Austriji.

On je, na konferenciji za štampu u Bregencu, rekao da su sa izbeglicama na teritoriju Austrije došle i terorističke ćelije, a da posebna opasnost preti od povratnika iz džihada i osoba, koje su sprečene da otputuju u džihad.

„Sa izbegličkim talasom poslednje godine koji je stigao u Evropu, nisu stigli samo nevoljnici već i terorističke ćelije, i "spavači", koji po potrebi mogu biti aktivirani“, izjavio je Gridling.Osim toga sve je veći broj onih, koji su iz Austrije potišli u džihad.

foto printscreen heute.at
foto printscreen heute.at

Međutim teško je proceniti koliki je zaista broj ljudi, koji su sa ovim ciljem otputovali ili pokušali da otputuju. Posebnu opasnost predstavljaju povratnici iz svetog rata, rekao je direktor Saveznog ureda za odbranu Ustava i borbu protiv terorizma.

Direktor BVT naveo je kao glavne tačke radikalizacije pokrajine Beč, Štajersku i Donju Austriju, dok je u Forarlbergu najmanje poznatih slučajeva. Istovremeno je kazao da je ove godine smanjen broj osoba koje su pošle ili pokušale da otputuju u džihad.

Dosledno delovanje policije i pravosuđa je pokazalo dejstvo, uveren je on. U Beču je za danas planirana velika antiteroristička vežba, u kojoj će učestvovati sve specijalne jedinice policije. Vežba će početi uveče a trajaće do kasno u noć.

Lj.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track