Najnovije vesti

RASKRINKANA ŠPIJUNSKA AFERA: Austrija Seulu slala severnokorejske pasoše
Foto: Profimedia

TO BI MOGLO DA IMA VELIKE POSLEDICE

RASKRINKANA ŠPIJUNSKA AFERA: Austrija Seulu slala severnokorejske pasoše

Austrija

Austrijske vlasti osumnjičene su da su učestvovale u špijunskoj akciji protiv Severne Koreje, pošto je južnokorejskoj obaveštajnoj službi prosleđeno više pasoša koje je austrijska štamparija izradila za Severnu Koreju, tvrde bečki mediji.

 

Južnokorejska služba uputila je molbu austrijskim kolegama za dobijanje najmanje tri severnokorejska blanko pasoša, što je očigledno učinjeno, kako pokazuje istraživanje austrijskih medija.

 

Prosleđivanje blanko pasoša ostvareno je preko Ministarstva unutrašnjih poslova koje ima odlične veze sa štamparijom "Staatsdruckerei", koja je dobila posao izrade novih biometrijskih paroša za Severnu Koreju.

 

foto: Profimedia

 

Severna Koreja poručila je ukupno 200.000 pasoša, koje je dobila od bečke štamparije, koja je nekada bila u državnom vlasništvu, ali od 2000. godine je privatno preduzeće. Štamparija nije želela da se izjasni o ovim optužbama.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je samo da je analiziralo poslovni nalog Severne Koreje austrijskoj štampariji i da nije ustanovljena nikakva bezbednosna prepreka.

 

Ministarstvo privrede je prethodno dalo dozvolu za izvoz, jer isporuka pasoša, kako je ustanovljeno, nije u sukobu sa odredbama međunarodnog embarga protiv Severne Koreje.

 

Samo je Ministarstvo spoljnih poslova navelo da je uzdržano, odnosno iznelo zabrinutost zbog ovog posla.

 

 

Otkrivanje da je austrijska štamparija predala južnokorejskoj službi severnokorejske pasoše mogla bi imati drastične posledice.

 

Prema anonimnom pismu koje su dobile redakcije "Profila" i "Standard" iz Ministarstva unutrašnjih poslova, je ispostava južnkorejske obaveštajne službe u Beču zamolila za blanko pasoše svoje susedne zemlje.

 

U tom pismu stoji da su službenici austrijske službe, kao nagradu za izlaženje u susret, dobili besplatni odmor u Južnoj Koreji.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da nema nikakve informacije o tome.
Istovremeno, potvrđuje se da je Južnoj Koreji isporučeno više pasoša radi upoznavanja sa novim pasošem, ali i da se radi o mustrama, koji se koriste za potrebe učenja.

 

Ti primerci treba da pomognu južnokorejskim vlastima da razlikuju falsifikate od originala.

 

Inače, Severna Koreja ima poseban odnos prema Austriji. Tako se poslednja severnokorejska banka u Evropi "Golden Star bank" nalazila u Beču do 2004.

 

Ona je, nakon optužbi vezanih za špijunažu, pranje novca i trgovinu nuklearnim materijalima zatvorena.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je pijani vozač jutros gazio ljude u Beogradu

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...