IZBORNI EKSPERIMENT: Posle afere veličanja Holokausta, Donja Austrija test za koaliciju na saveznom nivou?
Foto: Profimedia

ružna prošlost pred savezništvo

IZBORNI EKSPERIMENT: Posle afere veličanja Holokausta, Donja Austrija test za koaliciju na saveznom nivou?

Austrija -

Austrijska pokrajine Donja Austrija mogla bi, nakon nedeljnih izbora, da bude test za koaliciju na saveznom nivou - to jest Narodnu partiju (OVP) i Slobodarsku stranku (FPO) imajući u vidu aferu zbog pesmarice koja se vezuje za nosioca liste FPO u kojoj se veličaju holokaust i Treći rajh.

U poslednjoj nedelji predizborne kampanje jedan austrijski magazin pokrenuo je aferu vezanu za nosioca liste FPO u Donjoj Austriji Uda Landbauera, zbog čega je pobednica na izborima, šefica OVP u Donjoj Austriji Johana Mikl-Lajtner najavila da neće sarađivati sa njim, a i predsednik Austrije Aleksander van der Belen ga pozvao na podnošenje ostavke.

Naime, list je objavio tekstove jedne pesmarice studentskog i učeničkog bratstva "Germania" čiji je član, čak i visoki funkcioner Landbauer.

U tom tekstu se veličaju holokaust i Treći rajh, a odmah nakon što je objavljena priča Landbauer se javno distancirao od "Germanie" i čak stavio svoje članstvo u mirovanje.

On je objasnio da se radi o tekstu starom 11 godina, te je usledila i istraga, pa je pokrenut postupak protiv četiri lica odgovorna za pesmaricu.

Takođe je i lider FPO na saveznom nivou Hajnc-Kristijan Štrahe javno kritikovao pesmaricu i poručio da u redovima slobodaraca nema mesta antisemitizmu.

foto: Reuters/Leonhard Foeger

Landbauer je na poziv predsednika Austrije da podnese ostavku poručio da to odbija.

Dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je u subotu, a austrijski kancelar i lider OVP Sebastijan Kurc je tim povodom rekao da su Austrijanci učestvovali u stravičnim zločinima i poručio da je borba protiv antisemitizma prioritet vlade.

On je ukazao na posebnu istorijsku odgovornost, koje je svesna nova vlada, posebno u godini sećanja.

"U našem društvu ne sme biti mesta za antisemitizam, rasizam i sejanje mržnje. Zbog toga je bitno da se takvim tendencijama suprostavimo odlučnije nego ikada", apelovao je Kurc.

foto: EPA/Clemens Bilan

Na izborima FPO je ostvarila zapažen rezultat pošto je uspela da udvostruči broj glasova u odnosu na prethodne izbore.

Međutim odbijanje saradnje Mikl-Lajtner je i posle izbora jasno stavila do znanja da ne želi saradnju sa Landbauerom.

"Sa Landbauerom neće biti saradnje u pokrajinskoj vladi", poručila je ona dodajući da, ako ga FPO imenuje za člana svog pregovaračkog tima neće biti sporazuma o saradnji.

"Glasači su rekli svoje i to se mora poštovati", naglasio je Landbauer nakon izbora vidno zadovoljan što afera nije uticala na ishod glasanja.

Međutim njegova politička budućnost je otvorena i čeka se da li će iz vrha savezne FPO biti naređeno da se on povuče, kako bi i u Donjoj Austriji mogla da se upostavi saradnja sa OVP.

Inače imenovanje Landbauera za nosioca liste bilo je iznenađenje pred početak kampanje, jer je za to mesto bio predviđen šef pokrajinskog odbora stranke Valter Rozenkranc, koji je, na želju Štrahea morao da pređe u austrijski parlament.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track